Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 301274

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskih radnih prostora i isplačnih jama polja LUPOGLAV (Lup-1 ; Lup-5 ; Lup-6 ; Lup-7 i Lup-8)


Kisić, Ivica; Bašić, Ferdo; Mesić, Milan; Zgorelec, Željka; Jurišić, Aleksandra
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskih radnih prostora i isplačnih jama polja LUPOGLAV (Lup-1 ; Lup-5 ; Lup-6 ; Lup-7 i Lup-8), 2007. (elaborat).


Naslov
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskih radnih prostora i isplačnih jama polja LUPOGLAV (Lup-1 ; Lup-5 ; Lup-6 ; Lup-7 i Lup-8)

Autori
Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Mesić, Milan ; Zgorelec, Željka ; Jurišić, Aleksandra

Izvornik
Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije bušotinskih radnih prostora i isplačnih jama polja Lupoglav (Lup-1 ; Lup-5 ; Lup-6 ; Lup-7 i Lup-8) ; Agronomski fakultet, Zavod za opću proizvodnju bilja

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
2007

Ključne riječi
Tlo; isplačne jame; onečišćenje; rekultivacija
(Soil; oil/gas field; environment)

Sažetak
Elaborat Lupoglav: Lup-1 ; Lup-5 ; Lup-6 ; Lup-7 I Lup-8 : Mišljenje o rekultivaciji prostora bušorina ; Temeljem provedenih temeljnih kemijskih analiza (reakcija tla, sadržaj organske tvari, biljci pristupačni fosfor i kalij, sadržaj ugljika, dušika, sumpora i vodika), te sadržaja teških kovina te opterećenosti tla ukupnim i mineralnim uljima nameće se zaključak da nije došlo ni do kakvih promjena u tlu (do promatrane dubine od 0, 3 metara) uzrokovanih radom istraživanih bušotina u ovom elaboratu. Utvrđene vrijednosti relativno se razlikuju (isti razred opskrbljenosti i u uzorcima tla s bivših isplačnih jama i u uzorcima tla uzetim u okružju isplačnih jama). Sadržaj teških kovina i mineralnih ulja do dubine od 0, 3 metara na mjestu bivših bušotina – isplačnih jama ukazuje da se njihova vrijednost ne razlikuje u odnosu na okolno poljoprivredno tlo. Sva uzorkovanje u pogledu sadržaja onečišćenja tj. teških kovina kreću se u granicama I razreda (čisto tlo) ili II razreda (tlo povećane onečišćenosti). Jedino je u jednom slučaju u prostoru bušotinskog kruga i okolnom tlu utvrđena onečišćenost tla barijem (IV i III razred). Podaci izneseni u ovom elaboratu ukazuju na veliku heterogenost završene sanacije na bušotinama polja Lupoglav. Na nekima (Lup-1 i Lup-7) sanacija je dovedena do kraja, dok na nekima skoro da nije ni započela (Lup-5 i Lup-6) a na nekima stvarno nije ni započela (Lup-8). Iz tih razloga smatramo da bi na navedenim bušotinama trebalo sanaciju dovesti do kraja. Budući su navedene bušotine potpuno neoznačene, nalaze se ili na poljoprivrednim ili zaraslim šipražjem i grmljem površinama bilo kakvi nepoželjni incident koji se može desiti na njima dovesti će do nepoželjnih posljedica. Budući je još uvijek korisnik navedenih površina u okružju bušotina INA Industrija nafte vjerojatno bi ona i bila primarni krivac za posljedice koje mogu nastati. Ne prizivamo bilo kakve incidente, ali smatramo da bi sanaciju trebalo privesti kraju, ili na bolji način označiti navedene bušotine dok se na njima sanacija ne provede. Tek po završenoj sanaciji mjere rekultivacije navedene u prethodnom poglavlju, tj. dodavanje krutog stajskog gnoja odnosno mineralnih gnojiva trebalo bi provesti na bušotini Lupoglav 6.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Ivica Kisić, )
178-1780692-0694 - Konzervacijsko gospodarenje na tlima izloženim djelovanju erozije vodom (Ferdo Bašić, )
178-1780692-0695 - Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš (Milan Mesić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb