Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta (CROSBI ID 132680)

Prilog u časopisu | stručni rad

Krvavica, Marina ; Lukić, Andrijana ; Vrdoljak, Marija Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 9 (2007), 3; 158-162

Podaci o odgovornosti

Krvavica, Marina ; Lukić, Andrijana ; Vrdoljak, Marija

hrvatski

Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta

Biokemijske promjene u tkivima buta tijekom prerade pršuta rezultat su brojnih i složenih biokemijskih reakcija čiji tijek i obim ovise uglavnom o aktivnosti endogenog enzimskog sustava. Najznačajnije biokemijske promjene tkiva buta u proizvodnji pršuta uglavnom se odnose na proteolizu i lipolizu. Stoga se i enzimski sustavi odgovorni za odvijanje ovih promjena sastoje od proteaza odgovornih za razgradnju proteina i lipaza odgovornih za razgradnju masti. Mišićni enzimski sustav čine proteaze i mišićne lipaze odgovorne za razgradnju lipida mišićnog tkiva, dok su za razgradnju lipida adipoznog tkiva odgovorne lipaze masnog tkiva. Osiguranje povoljnih uvjeta za aktivnost ovih enzimskih sustava u preradi pršuta može biti presudan čimbenik kvalitete finalnog proizvoda.

mišićni enzimi ; proteaze ; lipaze

nije evidentirano

engleski

Activity of proteolytic and lipolytic enzymes during the dry-cured ham production

nije evidentirano

muscle enzymes ; proteases ; lipases

nije evidentirano

Podaci o izdanju

9 (3)

2007.

158-162

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice