Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta (CROSBI ID 132680)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Krvavica, Marina ; Lukić, Andrijana ; Vrdoljak, Marija
hrvatski
Aktivnost proteolitičkih i lipolitičkih enzima tijekom proizvodnje pršuta
Biokemijske promjene u tkivima buta tijekom prerade pršuta rezultat su brojnih i složenih biokemijskih reakcija čiji tijek i obim ovise uglavnom o aktivnosti endogenog enzimskog sustava. Najznačajnije biokemijske promjene tkiva buta u proizvodnji pršuta uglavnom se odnose na proteolizu i lipolizu. Stoga se i enzimski sustavi odgovorni za odvijanje ovih promjena sastoje od proteaza odgovornih za razgradnju proteina i lipaza odgovornih za razgradnju masti. Mišićni enzimski sustav čine proteaze i mišićne lipaze odgovorne za razgradnju lipida mišićnog tkiva, dok su za razgradnju lipida adipoznog tkiva odgovorne lipaze masnog tkiva. Osiguranje povoljnih uvjeta za aktivnost ovih enzimskih sustava u preradi pršuta može biti presudan čimbenik kvalitete finalnog proizvoda.
mišićni enzimi ; proteaze ; lipaze
nije evidentirano
engleski
Activity of proteolytic and lipolytic enzymes during the dry-cured ham production
nije evidentirano
muscle enzymes ; proteases ; lipases
nije evidentirano