Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 300481

Žene i Biblija


Rebeka Anić
Žene i Biblija // Suvremeni pristup Bibliji. Die Bibel in der Zeitgenössischen Auseinandersetzung / Bebić, Josip (ur.).
Frankfurt am Main: Hrvatski dušobrižnički ured, 2004. str. 61-74 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Žene i Biblija
(Women and the Bible)

Autori
Rebeka Anić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Suvremeni pristup Bibliji. Die Bibel in der Zeitgenössischen Auseinandersetzung / Bebić, Josip - Frankfurt am Main : Hrvatski dušobrižnički ured, 2004, 61-74

ISBN
3-00-013251-1

Skup
Suvremeni pristup Bibliji (Die Bibel in der Zeitgenössischen Auseinandersetzung)

Mjesto i datum
Bergisch Gladbachu, Njemačka, 06. - 09. listopada 2003

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Biblija; žene; feministička teologija; Biblija žena; Feba; Junija
(The Bible; women; feminist theology; the Bible of women; Feba; Junia)

Sažetak
Činjenica da zanimanje za Bibliju s obzirom na temu žena nastaje iz zbilje u kojoj postoji praksa koju je teško povezati s osjećajem za ravnopravnost, s ljudskim pravima svih ljudi i koju je osobito teško povezati s vjerom u Boga koji ne bi mogao ozakoniti podređivanje i iskorištavanje ljudskih bića, potakla je autoricu da ne piše o ženama žene u Bibliji već o ženama i Bibliji. Dotično, nije se željela zadržati na iščitavanju onoga što je o ženama u Bibliji napisano, već prikazati pitanja koja se nameću s obzirom na sudjelovanje žena u nastanku Biblije (problem autorstva žena) te pitanja koja se nameću s obzirom na tumačenja Biblije. U odnosu na žene kao autorice Biblije, iznosi se stav feminističkih teologinja da znanje o ženskom autorstvu Biblije može biti važno za identitet i samosvijest žena, ali da sama činjenica ženskog autorstva ne znači istodobno nove i osloboditeljske sadržaje za žene. Žene su tijekom stoljeća pounutarnjivale patrijarhalne vrijednosti i predodžbe o samima sebi te mogu poput muških autora zastupati patrijarhalni govor o spolovima. Važnije od ženskog autorstva je stoga pitanje povijesti tumačenja i prihvaćanja tih tekstova. Kao primjer nastojanja žena da s prizivom na Bibliju promjene svoj društveni i crkveni položaj, dotično da ospore Božji autoritet nepravednim društvenim i crkvenim strukturama, autorica razlikuje mušku i žensku tradiciju tumačenja Postanak 1, 26-27 i njihove posljedice za život žena, iznosi razloge koji su potakli pisanje tzv. Women's Bible (Biblije žena) te neka pitanja koja u odnosu na Bibliju postavljaju suvremene feminističke egzegetkinje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Jadranka Rebeka Anić, (277285)