Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 300472

Solidarnost u učenju Ivana Pavla II.


Rebeka Anić
Solidarnost u učenju Ivana Pavla II. // Kultura solidarnosti. U službi svijetu, u službi Spasitelju. Zbornik radova sa znanstvenog simpozija održanog u Zagrebu, 5.-7. lipnja 1997. / Vuleta, Bože ; Anić, Rebeka (ur.).
Split: Franjevački institut za kulturu mira, 1997. str. 123-153 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Solidarnost u učenju Ivana Pavla II.
(Solidarity in the Teaching of John Paul II)

Autori
Rebeka Anić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Kultura solidarnosti. U službi svijetu, u službi Spasitelju. Zbornik radova sa znanstvenog simpozija održanog u Zagrebu, 5.-7. lipnja 1997. / Vuleta, Bože ; Anić, Rebeka - Split : Franjevački institut za kulturu mira, 1997, 123-153

ISBN
953-6482-06-1

Skup
Kultura solidarnosti. U službi svijetu, u službi Spasitelju

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 5. - 7. lipnja 1997

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Solidarnost; antropologija; slika Božja; civilizacija utiliaterizma; civilizacija ljubavi
(Solidarity; antropology; the image of God; utilitarism civilisation; charity civilisation)

Sažetak
U članku je analizirano na koji način Ivan Pavao II. dolazi do spoznaje da u suvremenom društvu postoji manjak solidarnosti. Papa, naime, analizira političke okolnosti koje tome pogoduju, ali naglasak stavlja na teološku analizu društvene zbilje. Iza političkih previranja otkriva sukob dviju civilizacija – civilizacije utilitarizma i civilizacije ljubavi. Ivan Pavao II. ističe da se društvo treba temeljiti na pravednosti i solidarnosti, pri čemu je zalaganje za pravednost izraz solidarnosti, a solidarnost omogućava pravednosti da se ne izrodi u svoje naličje. Ivan Pavao II. definira solidarnost kao vrijednosnu solidarnost. Solidarnost unutar određenih skupina je poželjna, ali kriterij za njezino vrednovanje ima biti opće dobro i poštovanje dostojanstva svakog čovjeka. Papa naglašava važnost solidarne organizacije, njegovanja međugeneracijske solidarnost, važnost volonterskih udruga i njihova umrežavanja kao i potrebu angažiranja laika u politici. Za građena Hrvatske osobito je važan Papin poziv na izgradnju kulture mira koja se nadahnjuje osjećajima snošljivosti i opće solidarnosti kao i povezivanje praštanja i solidarnosti, pri čemu je praštanje pretpostavka solidarnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, TeologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Jadranka Rebeka Anić, (277285)