Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 300470

Nostalgija, sjećanje i povijesni zaborav sa stajališta žena


Rebeka Anić
Nostalgija, sjećanje i povijesni zaborav sa stajališta žena // Kršćanstvo i pamćenje. Kršćansko pamćenje i oslobođenje od zlopamćenja / Vuleta, Bože ; Anić, Rebeka ; Milanović Litre, Ivan (ur.).
Split-Zagreb: Franjevački institut za kulturu mira i Hrvatski Caritas, 2004. str. 86 - 96 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Nostalgija, sjećanje i povijesni zaborav sa stajališta žena
(Nostalgia, memory and history oblivion from the point of view of women)

Autori
Rebeka Anić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Kršćanstvo i pamćenje. Kršćansko pamćenje i oslobođenje od zlopamćenja / Vuleta, Bože ; Anić, Rebeka ; Milanović Litre, Ivan - Split-Zagreb : Franjevački institut za kulturu mira i Hrvatski Caritas, 2004, 86 - 96

ISBN
953-6482-13-4

Skup
Kršćanstvo i pamćenje. Kršćansko pamćenje i oslobođenje od zlopamćenja

Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 15. - 17. svibnja 2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Sjećanje; nostalgija; zaborav; Marija Magdalena; žene; feministička teologija; povijest žena
(Memory; nostalgia; oblivion; Mary of Magdala; women; feminist theology; women history)

Sažetak
Na temelju antičke slike Penelope i Odiseja te kršćanske slike Marije Magdalene, u članku se analizira odnos sjećanja i nostalgije, mišljenja i tradicijskoga loma sa stajališta žena. Mišljenja je da se tijekom povijesti žene previše zatvaralo u nostalgične slike čuvarica ognjišta, obitelji i vjere koje su onemogućavale vidjeti i promišljati zbiljski život žena. Ženama se nije pripisivala važnost u povijesnim događanjima, nisu bile subjekti povijesti već ih se poimalo kao moralne veličine koje održavaju povijest ali su u njoj nevidljive. Promjene se događaju kad se žene počinju zanimati za svoju povijest i znanstvenim istraživanjima prekidaju tradiciju nevidljivosti. Kao primjer takve aktivnosti žena u članku se iznose feministička teološka istraživanja, osobito biblijska. U osvrtu ističe važnost oslobađanja od nostalgičnih slika o ženama koje onemogućuju zbiljsko pamćenje žena ili pamćenje o ženama ali i zbiljsko otvaranje budućnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Jadranka Rebeka Anić, (277285)