Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 300448

Feministička teologija i njezini odjeci u Hrvatskoj


Rebeka Anić
Feministička teologija i njezini odjeci u Hrvatskoj // Mjesto i uloga teologije u Crkvi i društvu / Ančić, Nediljko Ante ; Bižaca, Nikola (ur.).
Split: Crkva u svijetu, 2004. str. 273-300 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Feministička teologija i njezini odjeci u Hrvatskoj
(Feminist theology and its echoes in Croatia)

Autori
Rebeka Anić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Mjesto i uloga teologije u Crkvi i društvu / Ančić, Nediljko Ante ; Bižaca, Nikola - Split : Crkva u svijetu, 2004, 273-300

ISBN
953-6151-81-2

Skup
Mjesto i uloga teologije u Crkvi i društvu

Mjesto i datum
Hrvatska, 23.-24. listopada 2003

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Feministička teologija; gender; Hrvatska; crkva; pastoralna teologija
(Feminist theology; gender; Croatia; Church; pastoral theology)

Sažetak
Na temelju pisanja o feminističkoj teologiji u katoličkim časopisima i knjigama u Hrvatskoj, autorica zaključuje da je s obzirom na broj objavljenih članaka ili knjiga, odjek feminističke teologije veoma slab, gotovo zanemariv. S obzirom na sadržaj pisanja, odjek bi bio na razini osnovne informacije, uvoda u feminističku teologiju. Postavlja, međutim, postavku da je temeljni stav prema feminističkoj teologiji u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj stav ignoriranja te da ne postoje osnovne pretpostavke za razumijevanje feminističke teologije. Da bi ovu postavku obrazložila, autorica predstavlja feminističku teologiju pod vidom mjestâ njezinih nastanaka, glavnih obilježja i glavnih pravaca te doprinosa općoj teologiji. Na kraju članka autorica obrazlaže postavku zašto smatra da u Hrvatskoj ne postoje osnovne pretpostavke za razumijevanje ovakvoga vida teološkoga promišljanja te ističe potrebu da se i teološki fakulteti u Hrvatskoj otvore rodnim istraživanjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Jadranka Rebeka Anić, (277285)