Pomološke karakteristike plodova tropskog voća (CROSBI ID 347101)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Golub, Leon
Duralija, Boris
hrvatski
Pomološke karakteristike plodova tropskog voća
U ovom radu opisane su osnovne pomološke karakteristike plodova tropskog voća prisutnog na hrvatskom tržištu. Uz bananu kao najznačajniju tropsku voćnu vrstu u RH opisane su pomološke karakteristike plodova manga, ananasa, papaje, avokada, karambole i kivana. Obavljene su fizikalna, kemijska i fitopatološka analiza plodova. Fizikalna analiza obuhvaća mjerenje mase, visine i širine ploda, te određivanje boje mesa ploda, a kemijskom analizom mjerena je suha topiva tvar i pH reakcija. Fitopatološka analiza obuhvaća determinaciju fitopatogenih uzročnika propadanja plodova. Opisani su optimalni uvjeti skladištenja voća, prikazana je sistematika i vodeće zemlje proizvođači, te najznačajniji kultivari u proizvodnji. Dobiveni rezultati pokazali su da je topiva suha tvar bila niža od one navedene u literaturi, što upućuje da su plodovi ubrani ranije od idealnih termina kako bi zadržali dobru konzistenciju. Kvaliteta plodova tropskog voća u RH nalazi se u razini standardne kvalitete, te se pravilnim čuvanjem plodova može spriječiti njihovo nepotrebno propadanje. Potrebno je provoditi daljnja istraživanja na plodovima tropskog voća kako bi se utvrdila njegova kvaliteta, mogućnosti čuvanja i glavni uzročnici propadanja.
pomološke karakteristike; tropsko voće; analize ploda
nije evidentirano
engleski
Pomological characteristics of tropical fruits
nije evidentirano
pomological characteristics; tropical fruits; fruit analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
29.03.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb