Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 299063

Udio omega-6 i omega-3 kiselina u istraživanim Bc hibridima kukuruza


Parlov, Dragomir; Jurić, Ivan; Vragolović, Antun; Karolyi, Danijel; Kozić, Zdravko; Jukić, Mirko
Udio omega-6 i omega-3 kiselina u istraživanim Bc hibridima kukuruza // Zbornik sažetaka 42.HRVATSKI i 2. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2007. str. 57-58 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 299063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio omega-6 i omega-3 kiselina u istraživanim Bc hibridima kukuruza
(Share of omega-6 and omega-3 fatty acids in tested Bc hybrids)

Autori
Parlov, Dragomir ; Jurić, Ivan ; Vragolović, Antun ; Karolyi, Danijel ; Kozić, Zdravko ; Jukić, Mirko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 42.HRVATSKI i 2. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2007, 57-58

ISBN
978-953-6135-56-1

Skup
42.HRVATSKI i 2.MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13-16.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kukuruz; omega-6; omega-3; oplemenjivanje; ulje
(maize; omega-6; omega-3; breeding; oil)

Sažetak
Kukuruz je najznačajnija ratarska kultura, s kojom postupcima oplemenjivanja doprinosimo povećanju količine i kvalitete hrane. Oplemenjivački rad nam daje mogućnost kombiniranja poželjnih učinaka gena u jednom genotipu za višenamjensko korištenje kukuruza. Cilj ovog rada bio je korištenje domaće germplazme iz koje je izveden veći broj inbred linija i kreirano više hibrida s povećanim udjelom omega-6 i omega-3 masnih kiselina u zrnu kukuruza. Sastav masnih kiselina ulja kukuruza je varijabilan i ovisi o okolišnim i genetskim čimbenicima. Udio linolne kiseline (C18:2 omega-6) u uljima različitih hibrida kukuruza može se kretati u rasponu od 19 – 71 %, a udio linolenske kiseline (C18:3 omega-3) u rasponu 0 – 3 %. Velika varijabilnost udjela omega-6 i omega-3 masnih kiselina u uljima kukuruza ukazuje da je selekcija na željeni sastav omega masnih kiselina u ulju kukuruza moguća. Prve analize sastava omega masnih kiselina ulja zrna kukuruza u RH, provedene su na Bc hibridima tijekom 2004. godine u okviru EUREKA Projekta "Influence of animal diet on fatty acid composition of pork". Sadržaj ulja i udio omaga-6 i omega-3 masnih kiselina ispitivanim uzorcima (n=30)izgledao je ovako: sadržaj ulja (%) kretao se od 3, 00 do 4, 40, a udio (%) omega-6 u ulju od 46, 30 do 62, 00, te udio (%) omega-3 u ulju od 0, 90 do 1, 80. Za sada kroz provedena istraživanja s 30 hibridnih kombinacija s najvećim udjelom omega-6 i omega-3 masnih kiselina u ulju zrna kukuruza ističu se Bc 462 i Bc 3788.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780716-0714 - Povijest poljoprivrede-prilozi za povijest gospodarstva Hrvatske (Karolyi, Danijel, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Parlov, Dragomir; Jurić, Ivan; Vragolović, Antun; Karolyi, Danijel; Kozić, Zdravko; Jukić, Mirko
Udio omega-6 i omega-3 kiselina u istraživanim Bc hibridima kukuruza // Zbornik sažetaka 42.HRVATSKI i 2. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2007. str. 57-58 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Parlov, D., Jurić, I., Vragolović, A., Karolyi, D., Kozić, Z. & Jukić, M. (2007) Udio omega-6 i omega-3 kiselina u istraživanim Bc hibridima kukuruza. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka 42.HRVATSKI i 2. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA.
@article{article, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {57-58}, keywords = {kukuruz, omega-6, omega-3, oplemenjivanje, ulje}, isbn = {978-953-6135-56-1}, title = {Udio omega-6 i omega-3 kiselina u istra\v{z}ivanim Bc hibridima kukuruza}, keyword = {kukuruz, omega-6, omega-3, oplemenjivanje, ulje}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu, Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2007}, pages = {57-58}, keywords = {maize, omega-6, omega-3, breeding, oil}, isbn = {978-953-6135-56-1}, title = {Share of omega-6 and omega-3 fatty acids in tested Bc hybrids}, keyword = {maize, omega-6, omega-3, breeding, oil}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu, Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font