Udio omega-6 i omega-3 kiselina u istraživanim Bc hibridima kukuruza (CROSBI ID 528153)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Parlov, Dragomir ; Jurić, Ivan ; Vragolović, Antun ; Karolyi, Danijel ; Kozić, Zdravko ; Jukić, Mirko
hrvatski
Udio omega-6 i omega-3 kiselina u istraživanim Bc hibridima kukuruza
Kukuruz je najznačajnija ratarska kultura, s kojom postupcima oplemenjivanja doprinosimo povećanju količine i kvalitete hrane. Oplemenjivački rad nam daje mogućnost kombiniranja poželjnih učinaka gena u jednom genotipu za višenamjensko korištenje kukuruza. Cilj ovog rada bio je korištenje domaće germplazme iz koje je izveden veći broj inbred linija i kreirano više hibrida s povećanim udjelom omega-6 i omega-3 masnih kiselina u zrnu kukuruza. Sastav masnih kiselina ulja kukuruza je varijabilan i ovisi o okolišnim i genetskim čimbenicima. Udio linolne kiseline (C18:2 omega-6) u uljima različitih hibrida kukuruza može se kretati u rasponu od 19 – 71 %, a udio linolenske kiseline (C18:3 omega-3) u rasponu 0 – 3 %. Velika varijabilnost udjela omega-6 i omega-3 masnih kiselina u uljima kukuruza ukazuje da je selekcija na željeni sastav omega masnih kiselina u ulju kukuruza moguća. Prve analize sastava omega masnih kiselina ulja zrna kukuruza u RH, provedene su na Bc hibridima tijekom 2004. godine u okviru EUREKA Projekta "Influence of animal diet on fatty acid composition of pork". Sadržaj ulja i udio omaga-6 i omega-3 masnih kiselina ispitivanim uzorcima (n=30)izgledao je ovako: sadržaj ulja (%) kretao se od 3, 00 do 4, 40, a udio (%) omega-6 u ulju od 46, 30 do 62, 00, te udio (%) omega-3 u ulju od 0, 90 do 1, 80. Za sada kroz provedena istraživanja s 30 hibridnih kombinacija s najvećim udjelom omega-6 i omega-3 masnih kiselina u ulju zrna kukuruza ističu se Bc 462 i Bc 3788.
kukuruz; omega-6; omega-3; oplemenjivanje; ulje
nije evidentirano
engleski
Share of omega-6 and omega-3 fatty acids in tested Bc hybrids
Kukuruz je najznačajnija ratarska kultura, s kojom postupcima oplemenjivanja doprinosimo povećanju količine i kvalitete hrane. Oplemenjivački rad nam daje mogućnost kombiniranja poželjnih učinaka gena u jednom genotipu za višenamjensko korištenje kukuruza. Cilj ovog rada bio je korištenje domaće germplazme iz koje je izveden veći broj inbred linija i kreirano više hibrida s povećanim udjelom omega-6 i omega-3 masnih kiselina u zrnu kukuruza. Sastav masnih kiselina ulja kukuruza je varijabilan i ovisi o okolišnim i genetskim čimbenicima. Udio linolne kiseline (C18:2 omega-6) u uljima različitih hibrida kukuruza može se kretati u rasponu od 19 – 71 %, a udio linolenske kiseline (C18:3 omega-3) u rasponu 0 – 3 %. Velika varijabilnost udjela omega-6 i omega-3 masnih kiselina u uljima kukuruza ukazuje da je selekcija na željeni sastav omega masnih kiselina u ulju kukuruza moguća. Prve analize sastava omega masnih kiselina ulja zrna kukuruza u RH, provedene su na Bc hibridima tijekom 2004. godine u okviru EUREKA Projekta "Influence of animal diet on fatty acid composition of pork". Sadržaj ulja i udio omaga-6 i omega-3 masnih kiselina ispitivanim uzorcima (n=30)izgledao je ovako: sadržaj ulja (%) kretao se od 3, 00 do 4, 40, a udio (%) omega-6 u ulju od 46, 30 do 62, 00, te udio (%) omega-3 u ulju od 0, 90 do 1, 80. Za sada kroz provedena istraživanja s 30 hibridnih kombinacija s najvećim udjelom omega-6 i omega-3 masnih kiselina u ulju zrna kukuruza ističu se Bc 462 i Bc 3788.
maize; omega-6; omega-3; breeding; oil
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
57-58-x.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 42.HRVATSKI i 2. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-56-1
Podaci o skupu
42. Hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma
poster
13.02.2007-16.02.2007
Opatija, Hrvatska