Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka (CROSBI ID 347089)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vodopija, Snježana
Kozačinski, Lidija
Cvrtila, Željka
hrvatski
Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka
U radu je određena točka ledišta u zbirnim uzorcima svježeg sirovog mlijeka (n=10) s privatnih gospodarstava iz okolice Zagreba koje daju mlijeko u otkup. Točka ledišta utvrđena je analizom uzoraka uz pomoć uređaja Crymilk S, proizvođača SACCO S.r.I. Prosječna vrijednost točke ledišta pretraženih uzoraka iznosila je -532 m˚ C, rasponom od -545 m˚ C do -517 m˚ C. Svi pretraženi uzorci zadovoljavaju odredbe Pravilnika o kvaliteti svježeg sirovog mlijeka (NN RH 102/00). Nisu utvrđene razlike u točki ledišta mlijeka dobivenog strojnom u odnosu na ručnu mužnju. Prednost postupka pomoću Cryomilk aparata pred postupkom određivanja stupnja refrakcije, bez obzira na smanjenu preciznost dodatkom veće količine vode u mlijeko, je veoma kratko vrijeme analize od 1 minute.
točka ledišta; mlijeko; kakvoća
nije evidentirano
engleski
Determination of freezing point in evaluation of milk quality
nije evidentirano
freezing point; milk; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
15.05.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb