Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka (CROSBI ID 347089)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vodopija, Snježana Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka / Kozačinski, Lidija (mentor); Cvrtila, Željka (neposredni voditelj). Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2007

Podaci o odgovornosti

Vodopija, Snježana

Kozačinski, Lidija

Cvrtila, Željka

hrvatski

Određivanje točke ledišta u ocjeni kakvoće mlijeka

U radu je određena točka ledišta u zbirnim uzorcima svježeg sirovog mlijeka (n=10) s privatnih gospodarstava iz okolice Zagreba koje daju mlijeko u otkup. Točka ledišta utvrđena je analizom uzoraka uz pomoć uređaja Crymilk S, proizvođača SACCO S.r.I. Prosječna vrijednost točke ledišta pretraženih uzoraka iznosila je -532 m˚ C, rasponom od -545 m˚ C do -517 m˚ C. Svi pretraženi uzorci zadovoljavaju odredbe Pravilnika o kvaliteti svježeg sirovog mlijeka (NN RH 102/00). Nisu utvrđene razlike u točki ledišta mlijeka dobivenog strojnom u odnosu na ručnu mužnju. Prednost postupka pomoću Cryomilk aparata pred postupkom određivanja stupnja refrakcije, bez obzira na smanjenu preciznost dodatkom veće količine vode u mlijeko, je veoma kratko vrijeme analize od 1 minute.

točka ledišta; mlijeko; kakvoća

nije evidentirano

engleski

Determination of freezing point in evaluation of milk quality

nije evidentirano

freezing point; milk; quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

15.05.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina