Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dušikovih spojeva na izlučivanje proteina i topivih fenola u embriogenoj kulturi bundeve (Cucurbita pepo L.) (CROSBI ID 347078)

Ocjenski rad | diplomski rad

Garić, Rade Utjecaj dušikovih spojeva na izlučivanje proteina i topivih fenola u embriogenoj kulturi bundeve (Cucurbita pepo L.) / Mihaljević, Snježana (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2006

Podaci o odgovornosti

Garić, Rade

Mihaljević, Snježana

hrvatski

Utjecaj dušikovih spojeva na izlučivanje proteina i topivih fenola u embriogenoj kulturi bundeve (Cucurbita pepo L.)

Istraživanja su provedena s ciljem pojašnjavanja učinka dušikovih soli na razvoj somatskih embrija bundeve. Dosadašnja istraživanja pokazala su da podloga s amonijakom kao jedinim izvorom dušika koči polarni razvoj embrija bundeve te su u tkivu uglavnom zastupljeni globularni embriji. Suprotno tome, podloga s većim udjelom nitrata potiče polarni razvoj embrija te u embriogenom tkivu dominiraju embriji s razvijenim kotiledonima. Ispitan je učinak dušikovih soli na rast, metabolizam i izlučivanje proteina i topivih fenola u kulturama triju embriogenih linija bundeve tijekom 15 dana kultivacije u suspenziji. Kinetika rasta tkiva određena je mjerenjem prirasta svježe i suhe mase tkiva i potrošnje glukoze iz podloge. Podloga s NH4+ kao jedinim izvorom dušika usporavala je rast embriogenog tkiva, a uočeno je i značajno zakiseljavanje podloge tijekom pokusa. Dodatkom MES-a vrijednost pH podloge je stabilizirana, što je potaklo rast tkiva i izlučivanje izvanstaničnih proteina. Razvio se manji postotak globularnih embrija, ali nije došlo do daljnjeg razvoja embrija. Ponovno snabdjevanje nitratima pojačalo je rast embriogenog tkiva, prethodno kultiviranog na podlozi s amonijevim ionima kao jedinim izvorom dušika. Podloga MSCNaNO3 potakla je pojačano izlučivanje proteina i fenola u podlogu. Imunodokazivanjem je utvrđeno prisutstvo proteina 14-3-3 u uzorcima ukupnih staničnih proteina sve tri embriogene linije. Usporednom analizom profila izvanstaničnih proteina, razine glikozilacije i prisutstva izvanstanične endohitinaze EP3 utvrđene su razlike uzokovane sastavom i vrijednosti pH hranidbene podloge.

dinamika rasta; dušikovi spojevi; fenoli; izvanstanični proteini; pH; somatska embriogeneza

nije evidentirano

engleski

Effects of nitrogen compounds on secretion of proteins and soluble phenolic compounds in embryogenic culture of pumpkin (Cucurbita pepo L.)

nije evidentirano

extracellular proteins; nitrogen compounds; pH; phenolic compounds; somatic embryogenesis; tissue growth

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

20.09.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija