Važnost ovčarstva u hrvatskim priobalnim područjima (CROSBI ID 132269)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Garibović, Zlatka ; Pavić, Vesna ; Mioč, Boro ; Prpić, Zvonimir ; Vnučec, Ivan
hrvatski
Važnost ovčarstva u hrvatskim priobalnim područjima
Hrvatsko priobalje i otoci imaju dugu tradiciju uzgoja ovaca te proizvodnje mesa, mlijeka, sira i vune, čija se ekonomska važnost kroz povijest često mijenjala. Zbog izražene otpornosti, iznimnih mogućnosti prilagodbe i izdržljivosti, ovce su dominantne vrsta u stočarskoj proizvodnji Sredozemlja. Zbog nepristupačnih, kamenitih i krševitih terena, vrlo oskudne vegetacije, ovce su, uz koze najbrojnije od svih vrsta domaćih životinja koje se uzgajaju na našim priobalnim i otočkim područjima. Ovčarska proizvodnja temelji se na brojnim izvornim pasminama uglavnom kombiniranih proizvodnih osobina (meso, mlijeko, vuna). Domaća otočka, primorska i dalmatinska janjetina je izrazito cjenjena namirnica životinjskog podrijetla. U posljednje vrijeme u navedenim područjima sve je zastupljenija mužnja ovaca. Proizvodnjom mlijeka i preradom u autohtoni sir povećava se dohodovnost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, čuva se tradicija, obilježja prepoznatljivosti pojedinih krajeva i obogaćuje gastronomska ponuda. Radi veće ekonomske učinkovitosti ovčarske proizvodnje, janjad se uglavnom kolje u ranoj životnoj dobi (prije odbića) i male tjelesne mase (8-12 kg), kako bi se što više proizedenog mlijeka moglo preraditi u sir.
ovce ; sredozemlje ; mlijeko ; meso ; sir ; janjetina
nije evidentirano
engleski
Importance of sheep husbandry in Croatian coastal areas
nije evidentirano
sheep ; Mediterranean ; milk ; meat ; cheese ; young lamb
nije evidentirano