Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kompletna krvna slika i morfometrijske karakteristike eritrocita novozelandskog bijelog kunića (CROSBI ID 760098)

Druge vrste radova | ostalo

Vuđan, Marijan ; Poljičak-Milas, Nina mentor Kompletna krvna slika i morfometrijske karakteristike eritrocita novozelandskog bijelog kunića // Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2007.

Podaci o odgovornosti

Vuđan, Marijan ; Poljičak-Milas, Nina mentor

hrvatski

Kompletna krvna slika i morfometrijske karakteristike eritrocita novozelandskog bijelog kunića

U radu je istražen ukupan broj leukocita i eritrocita, koncentracija hemoglobina, hematokrit, srednji volumen eritrocita, srednja količina hemoglobina, srednja koncentracija hemoglobina, raspodjela eritrocita po volumenu, ukupan broj trombocita te diferencijalni broj leukocita u mužjaka i ženki novozelandskog bijelog kunića. Nadalje, učinjena je analiza osnovnih morfometrijskih karakteristika eritrocita. Vrijednosti pokazatelja kompletne krvne slike nisu odudarale od referentnih vrijednosti za tu pasminu kunića. Usporedba rezultata s obzirom na spol kunića, pokazala je da su ženke imale značajno veću koncentraciju hemoglobina u krvi od one u mužjaka (134, 86/127, 5), dok su mužjaci imali jače izraženu anizocitozu (RDW 16, 09/15, 53). Rezultati matematičke analize morfometrijskih parametara eritrocita pokazali su statistički značajne razlike između eritrocita mužjaka i ženki. Eritrociti ženki imali su veću površinu (30, 81 um2), veći maksimalni i minimalni polumjer (3, 54 i 2, 61 um), veći konveksitet površine te veću duljinu i faktor izduženosti stanice. Iako se prosječni volumen stanica nije značajno razlikovao, morfometrijski podaci govore da su izmjereni eritrociti u mužjaka bili manji i slabije ispupčeni od onih u ženki, što se podudara sa većom RDW vrijednosti i nalazom niže koncentracije hemoglobina u krvi u mužjaka, te se vjerojatno radilo o većem postotku mikrocita u krvi kunića muškog spola. Zaključno, morfometrija eritrocita može pružiti vrijedne podatke o promjenama morfologije eritrocita i upotpuniti nalaze dobivene klasičnim hematološkim metodama.

kunići; diferencijalna krvna slika; eritrociti; morfometrija

Rad nagrađen Rektorovom nagradom

engleski

Complete blood count and the erythrocyte morphometry in New Zeland white rabbits

nije evidentirano

rabbits; differential blood count; erythrocytes; morphometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Veterinarska medicina