Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Omamljivanje riba (CROSBI ID 132121)

Prilog u časopisu | stručni rad

Filipović, Ivana ; Bojanić, Krunoslav ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila, Željka ; Zdolec, Nevijo Omamljivanje riba // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 9 (2007), 2; 109-113

Podaci o odgovornosti

Filipović, Ivana ; Bojanić, Krunoslav ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila, Željka ; Zdolec, Nevijo

hrvatski

Omamljivanje riba

U radu je opisan utjecaj različitih metoda omamljivanja i usmrćivanja riba na kakvoću njihovog mesa. Pojedine, manje humane metode omamljivanja indiciraju sekundarni stresni odgovor u riba, koji za posljedicu ima bržu razgradnju ATP-a u mišićju, brži pad pH, te brži nastup i otpuštanje mrtvačke ukočenosti. Nadalje, stres nastao prilikom omamljivanja i usmrćivanja riba može imati i negativan utjecaj na teksturu mesa, kao i na održivost. Odabir prikladne metode ovisi i o vrsti i veličini ribe.

metode omamljivanja ; dobrobit riba ; kakvoća mesa

nije evidentirano

engleski

Stunning of fish

nije evidentirano

methods of stunning ; fish welfare ; meat quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

9 (2)

2007.

109-113

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Veterinarska medicina