Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 297373

Zoniranje geohazarda u funkciji definiranja geotehničkih projektnih zahtjeva prema Eurokodu 7


Mihalić, Snježana; Oštrić, Maja; Kvasnička, Predrag; Matešić, Leo
Zoniranje geohazarda u funkciji definiranja geotehničkih projektnih zahtjeva prema Eurokodu 7 // Priopćenja s 4. savjetovanja Hrvatskog geotehničkog društva : Ojačanje tla i stijena / Szavits-Nossan, Vlasta ; Kovačević, Meho-Saša (ur.).
Velika Gorica: Hrvatsko geotehničko društvo, 2006. str. 445-454 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Zoniranje geohazarda u funkciji definiranja geotehničkih projektnih zahtjeva prema Eurokodu 7
(Geohazard zonation for the definition of geotechnical design requirements according to Eurocode 7)

Autori
Mihalić, Snježana ; Oštrić, Maja ; Kvasnička, Predrag ; Matešić, Leo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Priopćenja s 4. savjetovanja Hrvatskog geotehničkog društva : Ojačanje tla i stijena / Szavits-Nossan, Vlasta ; Kovačević, Meho-Saša - Velika Gorica : Hrvatsko geotehničko društvo, 2006, 445-454

ISBN
953-95486-1-6

Skup
Ojačanje tla i stijena : Savjetovanje Hrvatskog geotehničkog društva (4 ; 2006)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05-07.10.2006.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Zoniranje geohazarda; Eurokod 7 uvjetna vjerojatnost klizanja; Prostorni plan Grada Zagreba
(Geohazard zonation; Eurocode 7; conditional probability; Phisical Plan of Zagreb City)

Sažetak
U radu se prikazuju rezultati analize hazarda klizanja na području sliva potoka Starča (12, 25 km2) u Samoborskom gorju, provedene u svrhu ocjene mogućnosti zoniranja opasnosti od klizanja u urbanim područjima, za primjenu u prostornom planiranju i građenju na području Grada Samobora i Grada Zagreba. Zoniranje se sastojalo od: kartiranja klizišta na području sliva potoka Starča ; identifikacije i kartiranja niza geološko-morfoloških i antropogenih faktora klizanja ; procjene realtivnog utjecaja ovih faktora na postanak klizišta ; i klasifikacije područja sliva na domene (zone) odgovarajućeg stupnja hazarda. Analiza hazarda klizanja provedena je univarijatnim statističkim analizama, određivanjem uvjetne vjerojatnosti klizanja po jedinicama jedinstvenih uvjeta. Rezultati procjene hazarda klizanja, prikazani na karti hazarda, daju ulazne podatke o procesima klizanja neophodne za identifikaciju prirodnih uvjeta koji bi utjecali na složenost potencijalnog geotehničkog projekta s obzirom na stabilnost padina. Kriteriji definirani Eurokodom 7, vezani za početno razvrstavanje konstrukcija u geotehničke razrede, nameću potrebu izrade ovakvih i sličnih karata, koje će davati preliminarne informacije za geotehničko projektiranje, a koje proizlaze iz geološkog okoliša. U radu se naglašava potreba usklađivanja zahtjeva koje nameće Eurokod 7 s postojećim podzakonskim aktima s područja prostornog planiranja, kao što je Prostorni plan Grada Zagreba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb