Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 297362

Utjecaj konvekcijskog sušenja na fizikalna svojstva zrna kukuruza hibrida Bc 462 uzgojenih na dvije razine agrotehnike


Voća, Neven; Krička, Tajana; Matin, Ana; Janušić, Vanja
Utjecaj konvekcijskog sušenja na fizikalna svojstva zrna kukuruza hibrida Bc 462 uzgojenih na dvije razine agrotehnike // Zbornik radova / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveuličita u Zagrebu, 2007. str. 341-345 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj konvekcijskog sušenja na fizikalna svojstva zrna kukuruza hibrida Bc 462 uzgojenih na dvije razine agrotehnike
(Effect of convex drying on physical properties of kernel of Bc 462 corn hybrid grown at two cropping intensities)

Autori
Voća, Neven ; Krička, Tajana ; Matin, Ana ; Janušić, Vanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveuličita u Zagrebu, 2007, 341-345

ISBN
978-953-6135-57-8

Skup
42. Hrvatski i 2. Međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.-16.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kukuruz; zrno; sušenje; fizikalna svojstva
(Corn; kernel; drying; physical properties)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi razlike u brzini otpuštanja vode tijekom konvekcijskog sušenja zrna pri temperaturama sušenja od 70º ; C, 90º ; C , 110º ; C i 130°C kod hibrida Bc 462 uzgojenog na niskoj i visokoj razini agrotehnike. Pratile su se važnije fizikalne karakteristike zrna nakon sušenja i to energija potrebna za aktiviranje procesa otpuštanja vode iz zrna, hektolitarska masa, masa 1000 zrna, sferičnost zrna i kut trenja nakon konvekcijskog sušenja zrna. Utvrđeno je da razina agrotehnike, kojom je zrno uzgajano, značajno utječe na istraživane karakteristike, odnosno na otpuštanje vode u zrnu, energiju aktivacije, vrijednosti mase 1.000 zrna i sferičnosti zrna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0178001

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb