Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pregled mesa i organa nakon klanja prema propisima EU (CROSBI ID 131839)

Prilog u časopisu | ostalo

Zdolec, Nevijo Pregled mesa i organa nakon klanja prema propisima EU // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 8 (2006), 6; 328-332

Podaci o odgovornosti

Zdolec, Nevijo

hrvatski

Pregled mesa i organa nakon klanja prema propisima EU

U osiguranju zdravstvene ispravnosti mesa i mesnih proizvoda od mjesta primarne proizvodnje do stavljanja u promet nužan je cjelovit pristup, a primarna odgovornost postavljena je pred subjekte u poslovanju hranom u svim fazama proizvodnje. Službene kontrole svih namirnica životinjskog podrijetla obuhvaćaju sve čimbenike koji su značajni za zaštitu javnog zdravlja, ali i zdravlja i dobrobiti životinja. U proizvodnji mesa zadaća službenih kontrola jest utvrditi pridržavaju li se subjekti u poslovanju s hranom općih i specifičnih pravila higijene, postavljenih kriterija i zahtjeva, sve u cilju što potpunije zaštite zdravlja i interesa potrošača. U tom pogledu službene kontrole obuhvaćaju provjeru stanja (audit) glede aktivnosti subjekata, te inspekciju uključujući i provjeru samokontrole proizvođača. Zadaci veterinarske inspekcije u klaonicama su: provjera podataka o prehrambenom lancu (engl. Food Chain Information, FCI), pregled životinja prije klanja, nadzor nad provođenjem načela dobrobiti životinja, pregled mesa i organa nakon klanja, nadzor nad specifičnim rizičnim materijalom i nusproizvodima klanja te laboratorijske analize.

pregled mesa i organa; propisi EU

nije evidentirano

engleski

Meat inspection according to EU lagislation

nije evidentirano

meat inspection; EU legislation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

8 (6)

2006.

328-332

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Veterinarska medicina