Pregled mesa i organa nakon klanja prema propisima EU (CROSBI ID 131839)
Prilog u časopisu | ostalo
Podaci o odgovornosti
Zdolec, Nevijo
hrvatski
Pregled mesa i organa nakon klanja prema propisima EU
U osiguranju zdravstvene ispravnosti mesa i mesnih proizvoda od mjesta primarne proizvodnje do stavljanja u promet nužan je cjelovit pristup, a primarna odgovornost postavljena je pred subjekte u poslovanju hranom u svim fazama proizvodnje. Službene kontrole svih namirnica životinjskog podrijetla obuhvaćaju sve čimbenike koji su značajni za zaštitu javnog zdravlja, ali i zdravlja i dobrobiti životinja. U proizvodnji mesa zadaća službenih kontrola jest utvrditi pridržavaju li se subjekti u poslovanju s hranom općih i specifičnih pravila higijene, postavljenih kriterija i zahtjeva, sve u cilju što potpunije zaštite zdravlja i interesa potrošača. U tom pogledu službene kontrole obuhvaćaju provjeru stanja (audit) glede aktivnosti subjekata, te inspekciju uključujući i provjeru samokontrole proizvođača. Zadaci veterinarske inspekcije u klaonicama su: provjera podataka o prehrambenom lancu (engl. Food Chain Information, FCI), pregled životinja prije klanja, nadzor nad provođenjem načela dobrobiti životinja, pregled mesa i organa nakon klanja, nadzor nad specifičnim rizičnim materijalom i nusproizvodima klanja te laboratorijske analize.
pregled mesa i organa; propisi EU
nije evidentirano
engleski
Meat inspection according to EU lagislation
nije evidentirano
meat inspection; EU legislation
nije evidentirano