Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 296057

Označaavnje i kontroliranje ekoloških poljoprivrednih proizvoda


Kisić, Ivica; Ivanušić, Tomislav
Označaavnje i kontroliranje ekoloških poljoprivrednih proizvoda // Zbornik radova 42 Hrvatskog i 2 međunarodnog simpozija agronoma / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 186-189 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Označaavnje i kontroliranje ekoloških poljoprivrednih proizvoda
(Labeling and control of organic agricultural products)

Autori
Kisić, Ivica ; Ivanušić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 42 Hrvatskog i 2 međunarodnog simpozija agronoma / Milan Pospišil - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 186-189

ISBN
978-953-6135-57-8

Skup
42 Hrvatski i 2 međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13-16.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ekološka poljoprivreda; ekološki proizvodi; tržište
(Organic agriculture; organic products; market)

Sažetak
Ekološka poljoprivreda zauzima sve veće mjesto u svjetskoj poljoprivredi i u stalnom je porastu što se tiče ukupnih poljoprivrednih površina u ekološkom gospodarenju. Zakoni i regulative, koji nadopunjuju postojeće ili razvijaju nove standarde, doneseni su u više od 120 zemalja diljem svijeta, što upućuje na opću zainteresiranost glede ekološke poljoprivrede. Osim evidentne činjenice da ekološka hrana svojim načinom uzgoja povoljno djeluje na očuvanje prirodnog okoliša, lokalne kulture i zajednice ona je također usporedno sa tzv. konvencionalnom hranom, po nekim prosudbama kvalitetnija u odnosu na bogatstvo okusa i hranjivih sastojaka. Danas moderan i savjestan potrošač sve češće poseže za kupovinom ekoloških proizvoda i spreman je odvojiti više novca za takav proizvod koji svojom cijenom to i zahtjeva. U današnje vrijeme modernog tržišta, kada su nam svi proizvodi više-manje dostupni uvijek i u svako vrijeme, više nije pitanje problema nabave ili potrošnje ekoloških proizvoda već se u prvi plan stavlja pitanje garancije i sigurnosti da li je proizvod koji smo kupili i za koji smo platili ekstra vrijednost stvarno proizvod iz ekološkog uzgoja. Za tu svrhu toga danas postoji mnogo organizacija, bilo na međunarodnoj razini, nacionalnoj ili privatnoj razini koje svojim postupcima kontrole označavanja, potvrđivanja i inspekcije stvaraju povjerenje i sigurnost potrošača u vjerodostojnost ekoloških proizvoda na tržištu. U Hrvatskoj također postoji te se razvija tržište ekoloških proizvoda pa je zbog toga važno poznavanje određenih standarda i zakona radi bolje upućenosti i razumijevanja funkcioniranja, smisla i važnosti ekološke proizvodnje i proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Ivica Kisić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb