Higijensko sanitarne mjere u intenzivnoj peradarskoj proizvodnji (CROSBI ID 346922)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Drnasin, Ante
Vučemilo, Marija
hrvatski
Higijensko sanitarne mjere u intenzivnoj peradarskoj proizvodnji
Jedan od osnovnih čimbenika intenzivne peradarske proizvodnje je higijena i sanitacija. U radu su opisane mjere pranja, čišćenja i dezinfekcije u proizvodnim objektima i valionicama. Bez obzira o kojoj se vrsti proizvodnje radi dezinfekcija je nezaobilazna mjera tehnološkog procesa. Prije aplikacije dezinficijensa potrebno je izvršiti mehaničko čišćenje i sanitarno pranje, a potom odabrati prikladan dezinficijens. U tablici su iznijeta sredstva koje WHO preporučuje za dezinfekciju peradnjaka. Valionice zauzimaju posebno mjesto u peradarskoj proizvodnji. Tu su jednako važne higijena i dezinfekcija koje se svakodnevno provode. Do sada se za dezinfekciju jaja koristio formaldehid, no u svijetu se više ne rabi pa su izneseni alternativni dezinficijensi koje bi i mi trebali koristiti.
peradarstvo; čišćenje; dezinfekcija; higijena; valionica
nije evidentirano
engleski
Sanitation in the intensive poultry industry
nije evidentirano
poultry; cleaning; disinfection; hygiene; heatchery
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26.
06.03.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb