Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Susreti i pregovori Frana Barca i Svetozara Borojevića tijekom Prvog svjetskog rata (CROSBI ID 760019)

Druge vrste radova | ostalo

Zvonar, Ivica Susreti i pregovori Frana Barca i Svetozara Borojevića tijekom Prvog svjetskog rata // Međunarodni znanstveni kolokvij o Svetozaru Borojeviću od Bojne (1856.-1920.) : u povodu 150. obljetnice rođenja. 2006.

Podaci o odgovornosti

Zvonar, Ivica

hrvatski

Susreti i pregovori Frana Barca i Svetozara Borojevića tijekom Prvog svjetskog rata

Svećenik, teolog i političar dr. Fran Barac se tijekom Prvog svjetskog rata u nekoliko navrata susreo s generalom Svetozarom Borojevićem. Prema trenutno dostupnim arhivskim izvorima i dosadašnjim historiografskim spoznajama oni su po prvi puta stupili u kontakt koncem 1915. kada je Barac u svojstvu rektora u ime Akademičkog senata kr. sveučilišta Franje Josipa I. uputio nadvojvodi Eugenu i generalu Borojeviću dopis, kojim ih obavještava da je zagrebačko Sveučilište odlučilo da im zbog ratnih zasluga dodijeli počasni doktorat pravoslovnih i državoslovnih znanosti. Sveučilišno izaslanstvo je 31. siječnja 1916. krenulo u glavni stan generala Borojevića, a svečana promocija bila je održana je 1. veljače u nazočnosti članova glavnog stožera. Kontakti između Sveučilišta i počasnih doktora su bili nastavljeni tijekom 1916. i 1917. u dogovorima oko izrade i postavljanja biste nadvojvode Eugena i generala Borojevića u sveučilišnoj auli, te slanjem prigodne čestitke radi njihovoga odlikovanja za zasluge na bojnom polju. Budući da je Barac osobno poznavao generala Borojevića, on je, prema nekim izvorima, u ime “ hrvatskog zastupstva” i Jugoslavenskog odbora 1917. godine neuspješno pregovarao s njim kao zapovjednikom habsburške vojske na talijanskoj fronti da ovaj sa što većim dijelom vojske stupi na stranu Saveznika, i tako pridonese njihovoj pobjedi i oslobođenju Hrvatske od Habsburgovaca.

Fran Barac; Svetozar Borojević; Prvi svjetski rat

nije evidentirano

engleski

The contacts and negotiations between Dr. Fran Barac and Svetozar Boroević during the First World War

nije evidentirano

Fran Barac; Svetozar Borojević; First World War I

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Međunarodni znanstveni kolokvij o Svetozaru Borojeviću od Bojne (1856.-1920.) : u povodu 150. obljetnice rođenja

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest