Utjecaj mokitoksina na proizvodnost preživača (CROSBI ID 527339)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Mašek, Tomislav ; Šerman, Vlasta
hrvatski
Utjecaj mokitoksina na proizvodnost preživača
Kontaminacija hrane mikotoksinima predstavlja bitan problem za ljude i životinje. Mikotoksini su toksični metaboliti plijesni koji narušavaju zdravlje ljudi i životinja te dovode do znatnih ekonomskih gubitaka. S tog aspekta najznačajniji su: aflatoksini, ohratoksin, trihoteceni, zearalenon, fumonisini, patulin, tremorgeni toksini i ergot alkaloidi. Neke plijesni mogu proizvoditi više različitih toksina, a neki mikotoksini mogu biti proizvedeni od više različitih vrsta plijesni. Krmiva mogu biti zaražena već na polju, tijekom žetve ili tijekom skladištenja. Mikotoksini imaju različite akutne ili kronične učinke i to ovisno o vrsti i rezistenciji pojedine životinje. Preživači su znatno otporniji na negativne učinke od monogastričnih životinja. Glavni razlog tome je razgradnja mikotoksina od strane mikrobiota buraga. Pri tome su protozoe bitnije u biodegradaciji nego bakterije. Ipak, pri dugotrajnoj konzumaciji hrane zaražene mikotoksinima i kod preživača su mogući poremećaji u proizvodnji, reprodukciji i rastu. Posebno značajan problem predstavlja mogućnost prijenosa mikotoksina i njihovih metabolita na ljude, putem jestivih životinjskih proizvoda. Najčešće istraživane vrste preživača su: tovna i mliječna goveda, ovce, koze i jeleni.
plijesni; mikotoksini; preživači; zdravlje; proizvodnost
nije evidentirano
engleski
The influence of mycotoxins on ruminant health and performance
nije evidentirano
fungi; mycotoxins; mycotoxicoses; health; performance
nije evidentirano
Podaci o prilogu
99-99.
2006.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XIII. međunarodno savjetovanje Krmiva 2006
Podaci o skupu
Nepoznat skup
predavanje
29.02.1904-29.02.2096