Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Genetska razlika u reakciji na sušu u vrijeme nalijevanja zrna kod pšenice (T. aestivum L.) (CROSBI ID 526874)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Barić, Marijana ; Kereša, Snježana ; Šarčević, Hrvoje ; Habuš Jerčić, Ivanka ; Ikić, Ivica Genetska razlika u reakciji na sušu u vrijeme nalijevanja zrna kod pšenice (T. aestivum L.) // 42.HRVATSKI I 2. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA / Milan Pospišil (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 62-x

Podaci o odgovornosti

Barić, Marijana ; Kereša, Snježana ; Šarčević, Hrvoje ; Habuš Jerčić, Ivanka ; Ikić, Ivica

hrvatski

Genetska razlika u reakciji na sušu u vrijeme nalijevanja zrna kod pšenice (T. aestivum L.)

Suša se sve češće pojavljuje u vrijeme nalijevanja zrna i u našoj zemlji. Stabilan i kvalitetan urod važan je za proizvođače, konstatna kvaliteta za mlinarsko pekarsku industriju, a stabilan, rodan i kvalitetan genotip za oplemenjivače. Genotipovi pšenice različito reagiraju na nedostatak vode u periodu nalijevanja zrna i to smanjenjem uroda i do 50%. Cilj istraživanja bio je: utvrditi reakciju pšeničnih genotipova na sušu, odrediti utjecaj suše na agronomska svojstva i svojstva kakvoće, utvrditi fenotipske korelacije između uroda i drugih svojstava. U istraživanje je bilo uključeno 10 genotipova pšenice, pokusi su provedeni u poljskim uvjetima u dvije okoline: kontrolna (normalna količina oborina u vegetacijskoj godini) i sušna (u vrijeme nalijevanja zrna uskraćeno je 108 mm oborina). U suši je utvrđeno prosječno smanjenje uroda za 24.5%, a ovisno o genotipu iznosilo je od 1.5% do 49.8%. Također je utvrđeno smanjenje produkcije po klasu za 16.7% (6.2% -41.3%), smanjenje mase 1000 zrna za 11.8% (2.3% - 26.8%), dok je za hektolitarsku masu utvrđeno povećanje od 1.6% (0% -2, 4%). Povećanje vrijednosti svojstva u suši utvrđeno je za: količinu proteina (3%), sadržaj vlažnog glutena (6.7%), padajući broj (11%), dok je sedimentacija bila manja za 1.3%. Korelacijski koeficijenti između uroda i ostalih svojstava u kontroli kretali su se od 0.27 za hektolitarsku masu do 0.55 za produkciju po klasu, a u suši od 0.24 za broj klasova po jedinici površine do 0.67 za produkciju po klasu.

suša; pšenica; kvantitativna svojstva

nije evidentirano

engleski

Genetic differences in reaction to drought during grain filling in wheat (T. aestivum L.)

nije evidentirano

drought; wheat; quantitative traits

nije evidentirano

Podaci o prilogu

62-x.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

42.HRVATSKI I 2. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Milan Pospišil

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-56-1

Podaci o skupu

42. Hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

13.02.2007-16.02.2007

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)