Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Memoarske marginalije - (ne)svjesna ishodišta životopisa. Činjenice i nedoumuce iz života glagoljaša Šimuna Grebla (oko 1472.-oko 1551.) (CROSBI ID 130996)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Zaradija Kiš, Antonija Memoarske marginalije - (ne)svjesna ishodišta životopisa. Činjenice i nedoumuce iz života glagoljaša Šimuna Grebla (oko 1472.-oko 1551.) // Fluminensia, 18 (2006), 2; 1-20-x

Podaci o odgovornosti

Zaradija Kiš, Antonija

hrvatski

Memoarske marginalije - (ne)svjesna ishodišta životopisa. Činjenice i nedoumuce iz života glagoljaša Šimuna Grebla (oko 1472.-oko 1551.)

Pop glagoljaš Šimun Greblo iz Roča u Istri koji je živio i radio na prijelazu 15./16. stoljeća ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj glagoljskoj književnosti. Relativno šturi autobiografski podaci s margina nekolicine glagoljskih rukopisa, tek skiciraju lik ročkoga intelektualca koji je u suštini dovoljan da se sagleda njegova literarna vrijednost i značaj. Nedostatnost pak temeljnih biografskih podataka i izvjesna nejasnoća nekih postojećih, kod današnjih su istraživača, koji su se iole dotakli Greblova rada, nailazi na probleme glede životnih vremenskih odrednica s jedne strane te župničke titule s druge strane. O toj problematici i približavanju konačnom rješenju pokušali smo objasniti nedoumice koje zasigurno još neće dopustiti konačnu potvrdu točnosti elementarnih podataka, već će ih zbog toga i dalje trebati uzimati s rezervom. Zato će uvijek postojati barem dvije mogućnosti interpretacije znanih podataka te nam ne preostaje ništa drugo već da se priklonimo onoj koja nam se čini uvjerljivijom.

Roč; Šimun Greblo; glagoljaš; marginalije; biografija

vidi: HRČAK, Portal znanstevnih časopisa RH

engleski

Memoir Marginalia - (Sub)conscious Origins of Biography Facts and Dilemma about the Life of a Glagolitic Priest Šimun Greblo (around 1472-around 1551.)

nije evidentirano

Roč; Šimun Greblo; Glagolitic priest; marginalia; biography

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18 (2)

2006.

1-20-x

objavljeno

0353-4642

Povezanost rada

Filologija