Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 292640

Memoarske marginalije - (ne)svjesna ishodišta životopisa. Činjenice i nedoumuce iz života glagoljaša Šimuna Grebla (oko 1472.-oko 1551.)


Zaradija Kiš, Antonija
Memoarske marginalije - (ne)svjesna ishodišta životopisa. Činjenice i nedoumuce iz života glagoljaša Šimuna Grebla (oko 1472.-oko 1551.) // Fluminensia : časopis za filološka istraživanja, 18 (2006), 2; 1-20 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Memoarske marginalije - (ne)svjesna ishodišta životopisa. Činjenice i nedoumuce iz života glagoljaša Šimuna Grebla (oko 1472.-oko 1551.)
(Memoir Marginalia - (Sub)conscious Origins of Biography Facts and Dilemma about the Life of a Glagolitic Priest Šimun Greblo (around 1472-around 1551.))

Autori
Zaradija Kiš, Antonija

Izvornik
Fluminensia : časopis za filološka istraživanja (0353-4642) 18 (2006), 2; 1-20

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Roč; Šimun Greblo; glagoljaš; marginalije; biografija
(Roč; Šimun Greblo; Glagolitic priest; marginalia; biography)

Sažetak
Pop glagoljaš Šimun Greblo iz Roča u Istri koji je živio i radio na prijelazu 15./16. stoljeća ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj glagoljskoj književnosti. Relativno šturi autobiografski podaci s margina nekolicine glagoljskih rukopisa, tek skiciraju lik ročkoga intelektualca koji je u suštini dovoljan da se sagleda njegova literarna vrijednost i značaj. Nedostatnost pak temeljnih biografskih podataka i izvjesna nejasnoća nekih postojećih, kod današnjih su istraživača, koji su se iole dotakli Greblova rada, nailazi na probleme glede životnih vremenskih odrednica s jedne strane te župničke titule s druge strane. O toj problematici i približavanju konačnom rješenju pokušali smo objasniti nedoumice koje zasigurno još neće dopustiti konačnu potvrdu točnosti elementarnih podataka, već će ih zbog toga i dalje trebati uzimati s rezervom. Zato će uvijek postojati barem dvije mogućnosti interpretacije znanih podataka te nam ne preostaje ništa drugo već da se priklonimo onoj koja nam se čini uvjerljivijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija

Napomena
Vidi: HRČAK, Portal znanstevnih časopisa RHPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-1890666-0665 - GENOLOŠKI ASPEKTI USMENE I PUČKE TRADICIJE (Ljiljana Marks, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Antonija Zaradija-Kiš, (89025)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Linguistic and Language Behavior Abstracts (2005)
  • MLA International Bibliography (2005)