Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Interkulturno ili interkulturalno? (CROSBI ID 759967)

Druge vrste radova | popularni rad

Čačić-Kumpes, Jadranka Interkulturno ili interkulturalno? // Interkulturalni glasnik, br. 14, Zagreb, prosinac 2006, str. 18-20.. 2006.

Podaci o odgovornosti

Čačić-Kumpes, Jadranka

hrvatski

Interkulturno ili interkulturalno?

Postavlja se pitanje postoji li stvarna dvojba oko toga valja li reći "interkulturno" ili "interkulturalno", ili je ona konstruirana u prisutnosti jezično, blago rečeno, nezainteresirane stručne i znanstvene javnosti? Po svemu se čini da je ona posljedica lakoće kojom se engleske riječi kroatiziraju. Tako se pridjev cultural iz engleskoga jezika, umjesto prijevoda "kulturni", katkada prevodi kao "kulturalni" pa ga se u tom obliku ili u složenicama (multikulturalni, interkulturalni… ) nameće kao "bolje" izražavanje. U radu se zaključuje da nema smisla pokušati razlikovati značenje u paru "kulturni"– "kulturalni" niti kada je tobože riječ o znanstvenoj terminologiji, jer "kulturno" se u svakodnevnom govoru odnosi (i) na kulturu pa nema odjednom razloga da tako ne bude i u znanstvenom jeziku. Po svemu se čini da se pokušaj takva "razlikovanja", u nekim znanstvenim tekstovima i prijevodima (najčešće s engleskoga), uglavnom pojavljuje nekritički i nerazložno.

kultura; kulturno; interkulturno; multikulturno

nije evidentirano

engleski

"Interkulturno" or "interkulturalno"?

nije evidentirano

culture; cultural; intercultural; multicultural

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Interkulturalni glasnik, br. 14, Zagreb, prosinac 2006, str. 18-20.

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Sociologija, Filologija