Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 290994

Stanje proizvodnje i kvalitete mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba


Škorput, Dubravko; Kalit, Samir; Havranek, Jasmina; Antunac, Neven; Mikulec, Nataša; Horvat, Iva
Stanje proizvodnje i kvalitete mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba // Zbornik sažetaka "42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Kuliš d.o.o.-Zagreb, 2007. str. 210-211 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Stanje proizvodnje i kvalitete mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba
(Current state of the production and dairy products quality on Zagreb green markets)

Autori
Škorput, Dubravko ; Kalit, Samir ; Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven ; Mikulec, Nataša ; Horvat, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka "42. hrvatski i 2. međunarodni simpozij agronoma" / Pospišil, Milan - Zagreb : Kuliš d.o.o.-Zagreb, 2007, 210-211

Skup
42. HRVATSKI I 2.MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13-16.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kvaliteta mliječnih proizvoda; sir; tržnice grada Zagreba
(Quality of dairy products; cheese; green markets of Zagreb)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi stanje proizvodnje te kemijsko-fizikalnu i mikrobiološku kvalitetu mliječnih proizvoda na tržnicama grada Zagreba. Tijekom prikupljanja uzoraka mliječnih proizvoda provedena je anketa da se dobije uvid u strukturu proizvođača sireva s obzirom na veličinu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG), vrstu sira, način pakiranja te uvjete proizvodnje. Prikupljeno je i analizirano 45 različita mliječna proizvoda sa gradskih tržnica: Dolac, Trešnjevka, Kvaternikov trg, Utrine i Dubrava. Prosječni kemijski sastav svježih, polutvrdih kuhanih i polutvrdih sušenih sireva bio je slijedeći: mast 6, 28% ; 21, 00% ; 15, 00% ; protein 11, 22% ; 19, 46% ; 22, 53% ; suha tvar 21, 46% ; 46, 59% ; 45, 57% i pH vrijednost 4, 50 ; 5, 53 i 4, 98. Od ukupno 43 analizirana uzorka sira, broj bakterija E. coli i S. aureus bio je viši od Pravilnikom (NN 46/92) propisanih u 5 odnosno 24 uzorka, dok je broj kvasaca i plijesni bio viši u 24 uzorka. U cilju poboljšanja kvalitete sireva potrebno je organizirati edukacije za proizvođače o pravilnoj i higijenskoj proizvodnji te preradi mlijeka, uvjetima koji objekti za preradu mlijeka na OPG moraju udovoljiti, te na tržnicama uspostaviti učinkovitiji sustav kontrole kvalitete mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Sulejman Redžepović, )
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb