Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 290977

Zatvorene udubine u kršu i njihova uloga u kretanju vode - hidrološki, hidrogeološki i hidraulički oblici cirkulacije vode


Bonacci, Ognjen
Zatvorene udubine u kršu i njihova uloga u kretanju vode - hidrološki, hidrogeološki i hidraulički oblici cirkulacije vode // Hrvatska Vodoprivreda, XVI. (2007), 169-170; 12-18 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Zatvorene udubine u kršu i njihova uloga u kretanju vode - hidrološki, hidrogeološki i hidraulički oblici cirkulacije vode
(Closed depressions in karst and their role in water circulation - hydrological, hydrogeological and hydraulics aspects of water circulations)

Autori
Bonacci, Ognjen

Izvornik
Hrvatska Vodoprivreda (1330-321X) XVI. (2007), 169-170; 12-18

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Krš; hidrologija; morfologija; ponikva
(Karst; hydrology; morphology; doline)

Sažetak
Zatvorene udubine u kršu predstavljaju jedan od najčešćih krških oblika. O njihovim fizičkim svojstvima kao i o genezi njihovog nastanka postoji mnogo objavljenih radova i brojne hipoteze. O njihovoj nepobitno značajnoj ulozi u procesu specifične cirkulacije vode u kršu mnogo je manje objavljenih radova. Razlog tome nije prvenstveno u činjenici što se o toj problematici manje zna već zbog toga što se radi o interdisciplinarnoj problematici u čijem razrješavanju je nužno koristiti saznanja geologije, hidrologije, hidrogeologije i hidraulike. Grund (1914) je prvi uočio sličnost između njihove uloge u krškom krajoliku i transportu vode s ulogom klasičnih dolina u običnim riječnim slivovima. Williams (1971) je pokazao da brojne zatvorene udubine u kršu funkcioniraju kao mali hidrološki slivovi. Time je započeo suvremeni pristup izučavanju njihove hidrološko-hidrogeološko-hidrauličke uloge u transportu vode u kršu što je rezultiralo radom Gunna (1981) koji je prvi detaljnije i na interdisciplinaran način pristupio analizi hidroloških procesa koji se zbivaju u zatvorenim udubinama u kršu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
083-0831510-1511 - Proučavanje ekstremnih hidroloških situacija i vodnih rizika u kršu (Ognjen Bonacci, )

Ustanove
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split

Autor s matičnim brojem:
Ognjen Bonacci, (4434)