Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 289758

Mogućnost gradnje i tehnologija izrade brodova - plutajućih parkirališta u "Radež"-u iz Blata na Korčuli (uvala Bristva)


Markovina, Roko; Čagalj, Antun
Mogućnost gradnje i tehnologija izrade brodova - plutajućih parkirališta u "Radež"-u iz Blata na Korčuli (uvala Bristva), 2005. (studija izvodivosti).


Naslov
Mogućnost gradnje i tehnologija izrade brodova - plutajućih parkirališta u "Radež"-u iz Blata na Korčuli (uvala Bristva)
(A Possibility of Errection and Bbuilding Technology of the Ships - Floating Car Parking in "Radež" - Blato (cove Bristva))

Autori
Markovina, Roko ; Čagalj, Antun

Izvornik
FESB-Split

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, studija izvodivosti

Godina
2005

Ključne riječi
Montaža broda; tehnologija gradnje; tehnologija porinjavanja; prekretna platforma
(Ship errection; building technology; launching technology; tourning platform)

Sažetak
Na zahtjev poduzeća za izradu metalnih konstrukcija "Radež"-Blato urađena je studija o mogućnosti gradnje s odgovarajućom tehnologijom izrade plutajućeg parkirališta (i manjih brodova) u uvali Bristva. Predloženo je rješenje prstenastom gradnjom, na ravnoj podlozi s posebnim sustavom pomicanja prstenova do posebno osmišljene prekretne platforme za porinuće ("klackalice"), dobiveno temeljem analize o najisplatljivijem sustavu porinjavanja (s teglenice, s nagibnog saonika, s klinaste platforme, sa zakretne platforme, s pomoću vitala) a u svrhu proširenja proizvodnog programa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BrodogradnjaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0023016

Ustanove
Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split

Autor s matičnim brojem:
Roko Markovina, (207162)