Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 288632

Rezultati ispitivanja sklonosti turista za boravak u šumi i odnos prema ekološkim i socijalnim uslugama šuma


Vuletić, Dijana; Vondra, Vencl; Szirovicza, Lajos; Paladinić, Elvis
Rezultati ispitivanja sklonosti turista za boravak u šumi i odnos prema ekološkim i socijalnim uslugama šuma // Radovi, 41 (2006), 1-2; 83-90 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Rezultati ispitivanja sklonosti turista za boravak u šumi i odnos prema ekološkim i socijalnim uslugama šuma
(A Survey of Tourist Preference for Forests and Attitudes Towards Ecological and Social Forest Services)

Autori
Vuletić, Dijana ; Vondra, Vencl ; Szirovicza, Lajos ; Paladinić, Elvis

Izvornik
Radovi (1332-9596) 41 (2006), 1-2; 83-90

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Anketa; sklonost turista za boravkom u šumi; ekološke i socijalne usluge šuma; metoda izrečenih sklonosti; kontingentna metoda
(Survey; preference of tourists for forests; ecological and social forest services; method of expressed preferences; contingent method)

Sažetak
Ispitivanje sklonosti turista za boravak u šumi provedeno je tijekom dviju ljetnih sezona na otoku Korčuli. Ispitanici su bili domaći i strani turisti koji su izabrali hrvatsku obalu za odredište svoga godišnjeg odmora. Otok se nalazi u srednjodalmatinskom arhipelagu, južno od Splita a sjeverno od Dubrovnika. Poznato je turističko odredište, koje ostvari i do milijun noćenja po sezoni. Uz to, Korčula je jedan od najšumovitijih otoka, a više od 60% površine obrasle šumom. Cilj ispitivanja bio je dobiti uvid u stavove i sklonosti turista za boravak u šumi i ekološkim i socijalnim uslugama šuma. Anketa je ponuđena ispitanicima na samostalno ispunjavanje po slobodnom izboru i bez vremenskoga ograničenja. Anketa je bila opširna, s više grupa pitanja različitih mogućnosti odgovora. Grupe pitanja obrađivale su: socioekonomski status ispitanika, sklonosti za boravkom u šumi i različitim aktivnostima, odnos prema okolišu i razlozi dolaska na odmor odabrano odredište. Radi raznolike turističke populacije, anketa je ponuđena na hrvatskom i sedam stranih jezika (engleski, njemački, talijanski, slovenski, poljski, češki i mađarski). Rezultati su ukazali na značajnu sklonost turista za boravkom u prirodi i šumi, visoku svijest ispitanika o okolišnim vrijednostima i prepoznavanje šume kao značajnog činitelja krajobraza i okoliša općenito, za čije su čuvanja i obnovu spremni dodatno izdvojiti od 1, 5 do 3, 5% na cijenu smještaja, čime bi se sakupila značajna svota novca namijenjena zaštiti i obnovi šuma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB International Wallingford &#8211
  • UK Tree CD
  • Forestry Abstract