Proizvodnja i potrošnja mesa peradi i jaja u Hrvatskoj (CROSBI ID 34036)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Kovačić, Luka ; Senta, Ankica
hrvatski
Proizvodnja i potrošnja mesa peradi i jaja u Hrvatskoj
Proizvodnja mesa peradi i jaja poslijednjih desetak godina u znatnom je porastu u svim dijelovima svijeta, osobito u Kini (180%), SAD(15%), Turskoj (43%), Hong Kongu (80%) i Danskoj (27%). Pad proizvodnje zabilježen je u nekim zemljama istočne Europe, na primjer u Ukrajini za 50%, Rumunjskoj za 10%. U Hrvatskoj je također zabilježen pad proizvodnje. Prema podacima Statističklg Ljetopisa Hrvatske proizvodnja je u 1995. godini opala za 56% prema 1988. i 1989. godini. Ni prema dostupnim podacima Zajednice za stočarstvo u Zagrebu još se uvijek nije oporavila proizvodnja peradi i po stanovniku je 1995. godine iznosila oko 5, 6 kg. Potrošnja mesa peradi u SAD iznosila je 1996. godine oko 22, 3 kg, a u Hrvatskoj 1995. godine 14, 3 kg po stanovniku. Proizvodnja jaja u svijetu je također u porastu i kreće se oko 250 komada po stanovniku u SAD, a u Maleziji do 300 komada. U Hrvatskoj se proizvodnja jaja, slično mesu peradi smanjuje i 1995. bila je na 70% proizvodnje iz 1987. godine. Godine 1977. u Hrvatskoj se proizvodilo oko 230 jaja po stanovniku godišnje, a u 1995. godini samo oko 185 komada. Proizvodnja jaja u poduzećima je prema podacima Zajednice za stočarstvo bila ujednačena i iznosila je oko 60 jaja po stanovniku godišnje (1995. godine.)
Meso peradi, jaja, hrana
nije evidentirano
engleski
Production and consumption of poultry meat and eggs in Croatia
nije evidentirano
Poultry, eggs, consumption, nutrition
nije evidentirano
Podaci o prilogu
25-29-x.
objavljeno
Podaci o knjizi
Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici
Roko Živković, Vlado Oberiter ; Mirza Hadžiosmanović
Zagreb: Durieux
1998.
953-96682-3-9