Influence of nutrition on pathogenesis of gastroesophageal rephlux disease and adenocarcinoma oesophagus (CROSBI ID 525970)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Lukić, Marko ; Včev, Aleksandar ; Cetina, Neda ; Pirički, Željko ; Adam Perl, Marija ; Kuti, Jadranka ; Lukić, Ana
engleski
Influence of nutrition on pathogenesis of gastroesophageal rephlux disease and adenocarcinoma oesophagus
Dijetetičko istraživanje, provedeno dijeteičkim upitnikom, ukazuje na prisutnost značajnih pokazatelja nepravilne prehrane koji su mogli djelovati na patogenezu gastroezofagusne refluksne bolesti i adenokarcinoma jednjaka. Bolesnici sa Barettovim jednjakom i adenokarcinomom jednjaka uglavnom konzumiraju hranu brzo (70-85%), preferiraju jako vruće ili hladnu hranu (80-90%) te jako začinjenu hranu (60-75%), dimljenu hranu (55-75%) te konzumiraju alkoholna pića (70-75%)i crnu kavu (100%) i pušači su (80-90%).
antioxidant vitamins; adenocarcinoma oesophagus; dietary questionnaire; gastroesophageal refluks disease
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
152-x.
2004.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Karlović, Damir
Zagreb: Hrvatsko društvo za prehrambenu tenologiju, biotehnologiju i nutricionizam
Podaci o skupu
2nd Central European Meeting 5th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutricionists
poster
17.10.2004-20.10.2004
Opatija, Hrvatska