Kvaliteta življenja dijabetičkih bolesnika zavisno o prehrani (CROSBI ID 525947)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Adam Perl, Marija ; Perl, Antonija ; Lukić, Marko ; Kuti, Jadranka
hrvatski
Kvaliteta življenja dijabetičkih bolesnika zavisno o prehrani
Današnji stavovi o prehrani bolesnika oboljeli od šećerne bolesti promjenili su se u odnosu na još ne tako davnu prošlost, kad je uzimanje hrane bogate ugljikohidratima bilo strogo ograničeno. Trenutno preporučeni omjeri za pojedine nutrientesu slijedeći: od ukupnog dnevnog energetskog unosa 50-60% treba da otpada na ugljikohidrate, 15-20% na bjelančevine, dok bi masti trebale pokriti 25-30%. Zbog nužnosti održavanja stalne razine glukoze u krvi, u uzimanju obroka postoje točno određena pravila, a to su: redovitost obroka, sastav hrane i broj dnevno potrebnih kalorija. Dijabetičkim bolesnicima se preporuča individualno prilagođenu dijetu, s obzirom na tip dijabetesa, spol, dob, stanje uhranjenosti, radno vrijeme, tjelesnu aktivnost, primanje terapije i izražene komplikacije dijabetesa.
prehrana; šećerna bolest; dijetoterapija
nije evidentirano
engleski
The role of nutritin in the quality of life of diabetics
nije evidentirano
nutrition; diabetic disease; diet therapy
nije evidentirano
Podaci o prilogu
96-97-x.
2000.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka
Butula Ivan
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
Podaci o skupu
10. Ružičkini dani
poster
08.06.2000-09.06.2000
Vukovar, Hrvatska