Hranidba krava i prehrambena kvaliteta mlijeka (CROSBI ID 130000)
Prilog u časopisu | prikaz, osvrt, kritika
Podaci o odgovornosti
Marenjak, Terezija Silvija
hrvatski
Hranidba krava i prehrambena kvaliteta mlijeka
Hranidba krava je jedan od dominantnih činitelja u proizvodnji kvalitetnog mlijeka. Unazad gotovo trideset godina, stručnjaci i znanstvenici u suradnji sa stočarima pokušavali su mijenjati sastav kravljeg mlijeka jednostavnim i relativno brzim putem – putem određene strategije hranidbe krava. Pri tome su se, upravo zbog najvećih mogućnosti promjena, najviše posvetili mogućnostima izmjene udjela mliječne masti, što se u poslijednje vrijeme svelo na mijenjanje sadržaja osnovnih sastojaka mliječne masti, a to su masne kiseline. Masne kiseline koje ulaze u sastav mliječne masti vrlu su djelotvorne tvari pa ih se i često naziva « biološki aktivnim» , jer u organizmu ljudi i životinja mogu ispoljiti niz učinaka. Jedna od njih je i konjugirana linolna kiselina ili kako se skraćeno zove CLA. Pored masnih kiselina, u mlijeku se nalaze i druge tvari koje ulaze u sastav sirutke ili su sastojci mliječnih bjelančevina za koje se zna ili se još uvijek istražuju terapijski učinci za pojedina bolesna stanja. Postavlja se pitanje: Ima li hrvatski stočar mogućnosti proizvesti visoko kvalitetno mlijeko bogato nutraceuticima, na svojim farmama, a Hrvatska plasirati prepoznatljive mliječne proizvode na europskom tržištu? Zasigurno je odgovor potvrdan. Uz zajedničke napore stočara i stručnjaka na terenu, mliječnih industrija i akademske zajednice, ali i neminovne potpore državnih tijela mogu se očekivati vrhunski rezultati.
hranidba; kvaliteta mlijeka; sastojci; zdravlje
nije evidentirano
engleski
Cows nutrition and nutritional quality of milk
nije evidentirano
nutrition; milk quality; componets; health
nije evidentirano