Prehrana i ulkusna bolest (CROSBI ID 4454)
Autorska knjiga | udžbenik
Podaci o odgovornosti
Lukić, Marko ; Včev, Aleksandar
hrvatski
Prehrana i ulkusna bolest
Od davnine su ljudi znali da pravilnom prehranom mogu izliječiti različite bolesti, ili ublažiti njihove posljedice. Zbog toga propise o pravilnoj prehrani bolesnika kao i razvitak spoznaje o dijetnoj prehrani možemo pratiti kroz stoljeća. Današnja moderna znanost raspolaže brojnin znanstvenim dokazima o načinu i važnosti utjecaja dijetne prehrane na tijek bolesti. Priručnik je prvenstveno namjenjen bolesnicima koji imaju ulkusnu bolest kao i za one koji imaju predispoziciju da je dobiju. U njemu će bolesnici naći općenito o anatomiji i fiziologiji želuca i dvanaesnika, etiopatogenezi ulkusne bolesti, dijagnostici i medikamentnoj terapiji u ulkusnoj bolesti. Temeljito i opširno opisuje osnovna načela ulkusne dijete, utjecaj hrane na fiziologiju probave, energetske i nutritivne vrijednosti namirnica, način pripremanja hrane za ulkusne bolesnike. Zatim čimbenici koji negativno utječu na ulkusnu bolest, te preporučene namirnice, u dijetoterapiji ulkusne bolesti.
prehrana; ulkusna bolest; dijetoterapija
nije evidentirano
engleski
Nutrition and Ulcer Disease
nije evidentirano
nutrition; ulcer disease; diet therapy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
1996.
953-96025-3-X
53
objavljeno