Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj rastućih doza mineralnog dušika na njegovo ispiranje (CROSBI ID 759811)

Druge vrste radova | izvještaj

Mesić, Milan ; Bašić, Ferdo ; Kisić, Ivica ; Zgorelec, Željka ; Vuković, Ivana ; Sajko, Krunoslav ; Butorac, Anđelko Utjecaj rastućih doza mineralnog dušika na njegovo ispiranje // Godišnje izvješće o radu u 2005. godini ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2005.

Podaci o odgovornosti

Mesić, Milan ; Bašić, Ferdo ; Kisić, Ivica ; Zgorelec, Željka ; Vuković, Ivana ; Sajko, Krunoslav ; Butorac, Anđelko

hrvatski

Utjecaj rastućih doza mineralnog dušika na njegovo ispiranje

Pokus je prema visini prinosa soje signifikantan, što se može zaključiti na temelju rezultata analize varijance. Rezultati ukazuju na činjenicu kako je na pseudoglejnom tlu na kojem je postavljen pokus, dušik iz mineralnih gnojiva bitan čimbenik koji određuje visinu prinosa soje. Ako kao jedini bitan čimbenik odaberemo učinkovitost gnojidbe, na temelju rezultata iz 2005. g. može se zaključiti da je za soju potrebno primijeniti 150-200 kg mineralnog dušika, kad se soja uzgaja bez "bakterizacije" sjemena. Primjena 300 kg mineralnog dušika se u vegetacijskoj godini 2004/2005. pokazala statistički opravdanom glede visine prinosa, ali takva gnojidba s obzirom na trošak nije preporučljiva. Najviši prinos ostvaren je u varijante br. 8 sa 250 kg dušika, zeolitnim tufom i CaCO3 – 29, 5 dt/ha.

gnojidba; dušik; okoliš

nije evidentirano

engleski

Influence of growing doses of mineral nitrogen on nitrogen leaching

nije evidentirano

fertilization; nitrogen; environment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Godišnje izvješće o radu u 2005. godini ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)