Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Studija utjecaja APU na dinamički stabilnost generatora HE Varaždin (CROSBI ID 759793)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Kuzle , Igor Studija utjecaja APU na dinamički stabilnost generatora HE Varaždin // Studija utjecaja APU na dinamički stabilnost generatora HE Varaždin. 2006.

Podaci o odgovornosti

Kuzle , Igor

hrvatski

Studija utjecaja APU na dinamički stabilnost generatora HE Varaždin

Svrha predmetne studije je istraživanje utjecaja koje tehnika APU-a ima na sinkrone generatore HE Varaždin. Krajnji cilj, u konkretnom slučaju, je provjera djelovanja trofaznog i jednofaznog APU-a vodova 110 kV kojima je HE Varaždin radijalno spojena na 110 kV elektroenergetsku mrežu sjeverozapadne Hrvatske s obzirom na sinkrone generatore u predmetnoj elektrani. Na temelju dobivenih rezultata izabrat će se rješenje i parametri planiranog novog rasklopnog postrojenja. S obzirom na novu shemu rasklopnog postrojenja 110 kV, u studiji je analizirano da li je dozvoljeno koristiti tropolni APU za otklanjanje jednopolnih i višepolnih kvarova na jednom od dva dalekovoda s obzirom na planiranu mogućnost da se preko drugog zdravog dalekovoda nesmetano prenosi ukupna snaga oba generatora. Istražene su mogućnosti korištenja ovakvog načina rada generatora na mreži, odnosno koja su ograničenja obzirom na sigurnost i pouzdanost rada generatora pri korištenju tropolnog APU-a. Analiza je provedena korištenjem računalnih programa PSS/E i MATLAB 7 s odgovarajućim simulacijskim modelima generatora i elektroenergetskog sustava Hrvatske.

stabilnost; automatsko ponovno uključenje; elektromagnetski moment

nije evidentirano

engleski

Influence of automatic reclosing system on HPP Varazdin synchronous generators stablility

nije evidentirano

stability; automatic reclosing; electromagnetic momentum

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Studija utjecaja APU na dinamički stabilnost generatora HE Varaždin

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika