Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioxidant compounds in berry fruits (CROSBI ID 346444)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kujundžić, Iva Antioxidant compounds in berry fruits / Duralija, Boris (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Kujundžić, Iva

Duralija, Boris

engleski

Antioxidant compounds in berry fruits

Jagodasto voće zbog svoje visoke nutritivne i niske kalorijske vrijednosti zauzima sve veću pozornost u prehrani stanovništva. Poznato je da ovo voće obiluje različitim antioksidativnim tvarima, no postoje velike razlike između pojedinih voćnih vrsta, kao i između sorata unutar vrsta. Cilj ovog istaživanja je utvrditi osnovni kemijski sastav, sadržaj vitamina C, antocijana i polifenola u plodovima različitih voćnih vrsta jagodastog voća. Plodovi za analize koje su obavljane u laboratoriju Agronomskog fakulteta u Torinu (Italija) ubrani su na području Cunea tijekom lipnja i srpnja 2004. godine. Uočene su značajne razlike između pojedinih vrsta jagodastog voća prema sadržaju antioksidansa. Crni ribiz je pokazao opravdano najveći sadržaj vitamina C i ukupnih antocijana u odnosu na druge vrste obuhvaćene istraživanjem. Kod sorata borovnica utvrđena je opravdana razlika u sadržaju antocijana, s time da ih je 'Jersey' imala najviše. Kroz istraživanje je potvrđeno da je intenzitet obojenosti kožice povezan je s ukupnim sadržajem antocijana kod plodova jagodastog voća.

chemical composition; vitamin C; anthocyanins; phenols; berry fruits

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

13.06.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)