Antioxidant compounds in berry fruits (CROSBI ID 346444)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kujundžić, Iva
Duralija, Boris
engleski
Antioxidant compounds in berry fruits
Jagodasto voće zbog svoje visoke nutritivne i niske kalorijske vrijednosti zauzima sve veću pozornost u prehrani stanovništva. Poznato je da ovo voće obiluje različitim antioksidativnim tvarima, no postoje velike razlike između pojedinih voćnih vrsta, kao i između sorata unutar vrsta. Cilj ovog istaživanja je utvrditi osnovni kemijski sastav, sadržaj vitamina C, antocijana i polifenola u plodovima različitih voćnih vrsta jagodastog voća. Plodovi za analize koje su obavljane u laboratoriju Agronomskog fakulteta u Torinu (Italija) ubrani su na području Cunea tijekom lipnja i srpnja 2004. godine. Uočene su značajne razlike između pojedinih vrsta jagodastog voća prema sadržaju antioksidansa. Crni ribiz je pokazao opravdano najveći sadržaj vitamina C i ukupnih antocijana u odnosu na druge vrste obuhvaćene istraživanjem. Kod sorata borovnica utvrđena je opravdana razlika u sadržaju antocijana, s time da ih je 'Jersey' imala najviše. Kroz istraživanje je potvrđeno da je intenzitet obojenosti kožice povezan je s ukupnim sadržajem antocijana kod plodova jagodastog voća.
chemical composition; vitamin C; anthocyanins; phenols; berry fruits
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
13.06.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb