Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Senzorička valorizacija plodova jagode (Fragaria x ananassa Duch.) (CROSBI ID 346443)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grubišić, Lukša Senzorička valorizacija plodova jagode (Fragaria x ananassa Duch.) / Duralija, Boris (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Grubišić, Lukša

Duralija, Boris

hrvatski

Senzorička valorizacija plodova jagode (Fragaria x ananassa Duch.)

Kvaliteta plodova jagode s naglaskom na senzoričke karakteristike, danas je jedan od najvažnijih činitelja kod plasmana na tržište. Cilj istraživanja bio je ustanoviti osnovne karakteristike plodova različitih sorata jagode, te utvrditi koje su najboljih senzoričkih svojstava. Provedeno je ocjenjivanje unutarnjih (fizikalna kvaliteta mesa i obilježja okusa) i vanjskih (oblik, veličina, boja) svojstava plodova sedam sorata jagode (Alba, Maya, Miss, Clery, Patty, Arosa i Elsanta) uzgojenih na zagrebačkom području. Senzorička valorizacija provedena je na Agronomskom fakultetu 2005. godine, a degustatori su bili studenti. Ukupno gledajući najbolje ocijenjen je vanjski izgled ploda, a unutar njega boja. Najbolju prosječnu ocjenu dobila je sorta Patty, dok je najslabije ocijenjena sorta Elsanta. Sorte Clery i Patty imale su najbolje ocijenjenu unutarnju kvalitetu ploda, a to je posebno izraženo za obilježje okusa. Kod vanjske kvalitete ploda bolje su ocijenjene sorte Alba, Maya i Miss. Potrebno je provoditi senzoričku valorizaciju novih sorata kako bi se ustanovilo da li su one bolje u nekim karakteristikama od onih u proizvodnji.

Fragaria x ananassa Duch.; boja; kvaliteta ploda; sorta

nije evidentirano

engleski

Sensory evaluation of strawberry fruit (Fragaria x ananassa Duch.)

nije evidentirano

Fragaria x ananassa Duch.; colour; fruit quality; cultivars

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

14.07.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)