Senzorička valorizacija plodova jagode (Fragaria x ananassa Duch.) (CROSBI ID 346443)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grubišić, Lukša
Duralija, Boris
hrvatski
Senzorička valorizacija plodova jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
Kvaliteta plodova jagode s naglaskom na senzoričke karakteristike, danas je jedan od najvažnijih činitelja kod plasmana na tržište. Cilj istraživanja bio je ustanoviti osnovne karakteristike plodova različitih sorata jagode, te utvrditi koje su najboljih senzoričkih svojstava. Provedeno je ocjenjivanje unutarnjih (fizikalna kvaliteta mesa i obilježja okusa) i vanjskih (oblik, veličina, boja) svojstava plodova sedam sorata jagode (Alba, Maya, Miss, Clery, Patty, Arosa i Elsanta) uzgojenih na zagrebačkom području. Senzorička valorizacija provedena je na Agronomskom fakultetu 2005. godine, a degustatori su bili studenti. Ukupno gledajući najbolje ocijenjen je vanjski izgled ploda, a unutar njega boja. Najbolju prosječnu ocjenu dobila je sorta Patty, dok je najslabije ocijenjena sorta Elsanta. Sorte Clery i Patty imale su najbolje ocijenjenu unutarnju kvalitetu ploda, a to je posebno izraženo za obilježje okusa. Kod vanjske kvalitete ploda bolje su ocijenjene sorte Alba, Maya i Miss. Potrebno je provoditi senzoričku valorizaciju novih sorata kako bi se ustanovilo da li su one bolje u nekim karakteristikama od onih u proizvodnji.
Fragaria x ananassa Duch.; boja; kvaliteta ploda; sorta
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of strawberry fruit (Fragaria x ananassa Duch.)
nije evidentirano
Fragaria x ananassa Duch.; colour; fruit quality; cultivars
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
14.07.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb