Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 28670

Utjecaj nekih aditiva na reološka svojstva brašna


Zlatar, Tanja; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Tušak, Dubravka; Klapec, Tomislav; Petrović, Biserka
Utjecaj nekih aditiva na reološka svojstva brašna // Zbornik sažetaka "Brašno-Kruh '97" / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Opatija: Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek, 1997. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 28670 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj nekih aditiva na reološka svojstva brašna
(Influence of some Additives on Rheological Properties on Flour)

Autori
Zlatar, Tanja ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Tušak, Dubravka ; Klapec, Tomislav ; Petrović, Biserka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka "Brašno-Kruh '97" / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Opatija : Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek, 1997

Skup
1. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna "Brašno-Kruh '97"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13-15.11.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
aditivi u proizvodnji kruha; reološka i pecivna svojstva tijesta;
(additives in bread production; rheological and baking properties of dough)

Sažetak
Svrha rada bila je odrediti utjecaj razlicitih koncentracija nekih aditiva koji se mogu naci na trzištu, na reološka i pecivna svojstva tijesta. Sva reološka odredivanja provedena su prema standardnom ICC postupku. Mjerenja su izvršena koristeci Brabender-ov farinograf, ekstenzograf i amilograf. Svojstva pecenja utvrdena su pokusnim pecenjem. Senzorska kakvoca kruha odredena je upotrebom sustava ocjenjivanja s pet ocjena prema standardnoj metodi DLG-a iz 1989. godine. Korišteno je pšenicno T-500 brašno proizvedeno u mlinu i pekari Kupljenovo, Kupljenovo. Ispitivan je utjecaj sljedecih aditiva: Farin Extra, Format (Ireks aroma, d.d., Zagreb) i Pekol (Zvijezda, d.d., Zagreb). Utvrdeno je da navedeni aditivi znacajno utjecu na reološka i svojstva pecenja kruha. Pekol i Format su pokazali optimalan utjecaj na ova svojstva. Njihova pozitivna uloga u razvoju fizikalnih znacajki i viskoznosti brašna ocitovala se pri njihovim niskim koncentracijama (Pekol: 0, 5% ; Format: 0, 4%). S druge strane, optimalan utjecaj na svojstva pecenja tijesta pokazali su pri visokim koncentracijama (Pekol: 1, 5% ; Format: 1%). Daljnja istrazivanja bi se trebala usredotociti na utvrdivanje optimalnih koncentracija pojedinih aditiva i/ili njihovih koncentracija za razlicite vrste brašna u svrhu formulacije preporuka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002
113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Zlatar, Tanja; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Tušak, Dubravka; Klapec, Tomislav; Petrović, Biserka
Utjecaj nekih aditiva na reološka svojstva brašna // Zbornik sažetaka "Brašno-Kruh '97" / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Opatija: Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek, 1997. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Zlatar, T., Ugarčić-Hardi, Ž., Tušak, D., Klapec, T. & Petrović, B. (1997) Utjecaj nekih aditiva na reološka svojstva brašna. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Zbornik sažetaka "Brašno-Kruh '97".
@article{article, author = {Zlatar, Tanja and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Tu\v{s}ak, Dubravka and Klapec, Tomislav and Petrovi\'{c}, Biserka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {1997}, pages = {31}, keywords = {aditivi u proizvodnji kruha, reolo\v{s}ka i pecivna svojstva tijesta, }, title = {Utjecaj nekih aditiva na reolo\v{s}ka svojstva bra\v{s}na}, keyword = {aditivi u proizvodnji kruha, reolo\v{s}ka i pecivna svojstva tijesta, }, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet, Osijek}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zlatar, Tanja and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Tu\v{s}ak, Dubravka and Klapec, Tomislav and Petrovi\'{c}, Biserka}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {1997}, pages = {31}, keywords = {additives in bread production, rheological and baking properties of dough}, title = {Influence of some Additives on Rheological Properties on Flour}, keyword = {additives in bread production, rheological and baking properties of dough}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet, Osijek}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font