Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prikaz disertacije "Analitička karakterizacija maslinovog ulja triju autohtonih i jedne introducirane sorte maslina s područja Pule" (CROSBI ID 23679)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Koprivnjak, Olivera Prikaz disertacije "Analitička karakterizacija maslinovog ulja triju autohtonih i jedne introducirane sorte maslina s područja Pule" // Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri (1. godina) / Šehanović, Jusuf (ur.). Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, 1997. str. 146-149-x

Podaci o odgovornosti

Koprivnjak, Olivera

hrvatski

Prikaz disertacije "Analitička karakterizacija maslinovog ulja triju autohtonih i jedne introducirane sorte maslina s područja Pule"

Odabir teme disertacije motiviran je s nekoliko tendencija u proizvodnji i razvoju prehrambenih proizvoda koji se, naročito u ovom desetljeću, sve naglašenije javljaju u europskim zemljama. Sve veća pozornost potrošača prema prehrambenim proizvodima koji su zaštićeni garancijom kakvoće i podrijetla, otvorila je nove proizvodne mogućnosti na užim područjima koja se po svojim prirodnim i ljudskim čimbenicima mogu smatrati visoko specifičnima. Zakonodavstvo Europske unije (EU) prihvatilo je ove smjernice u razvoju poljoprivrede te novijim pravilnicima i zakonima na izravan način podržava i štiti oznake podrijetla prehrambenih proizvoda. Iznova probuđena svijest o vrijednosti maslinovog ulja ekstra kakvoće sa stajališta ljudske prehrane, kao i ponovno oživljavanje maslinarstva u Istri posljednjih dvadesetak godina, odredili su predmet istraživanja, to jest - prirodno maslinovo ulje proizvedeno na području Istre. U radu su tijekom tri uzastopne godine proučene tri autohtone sorte sa šireg istarskog područja: Buža, Bjelica i Karbonera, te sorta Leccino kao introducirana talijanska sorta. Primjenom kemijskih postupaka predviđenih zakonodavstvom EU, te pomoću odgovarajućih kemiometrijskih metoda, u radu je obavljena karakterizacija ulja ovih sorti. Rad se stoga može smatrati doprinosom poznavanju osobina prirodnog istarskog maslinovog ulja ekstra kakvoće, što je jedan od osnovnih preduvjeta za zaštitu oznake podrijetla bilo kojeg prehrambenog proizvoda, pa tako i maslinovog ulja.

Istra, prirodno maslinovo ulje, oznaka podrijetla, analitička karakterizacija

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

146-149-x.

objavljeno

Podaci o knjizi

Seljačka obiteljska gospodarstva u Istri (1. godina)

Šehanović, Jusuf

Poreč: Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

1997.

953-97050-1-0

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)