Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 285469

Djevičansko maslinovo ulje : od masline do stola


Koprivnjak, Olivera
Djevičansko maslinovo ulje : od masline do stola, Poreč: MIH, 2006 (monografija)


Naslov
Djevičansko maslinovo ulje : od masline do stola
(Virgin olive oil : from fruit to table)

Autori
Koprivnjak, Olivera

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
MIH

Grad
Poreč

Godina
2006

Stranica
156

ISBN
953-95365-2-9

Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; proizvodnja; kvaliteta; autentičnost
(virgin olive oil; production; quality; authenticity)

Sažetak
Rastuća proizvodnja i potrošnja djevičanskog maslinovog ulja u Hrvatskoj, kao i težnja da se hrvatska ulja potvrde svojom kakvoćom, nameću potrebu za stručnim i znanstvenim informacijama. Činjenica da su u posljednjih desetak godina u ovom području stečena brojna nova saznanja, rijetko dostupna na hrvatskom jeziku, bila je poticaj za pisanje teksta ove knjige. Podnaslov "od masline do stola" naznačuje da su tekstom obuhvaćena ne samo pitanja proizvodnje djevičanskog maslinovog ulja, već i provjere njegove autentičnosti te prodaje krajnjem potrošaču. Kako je većina tih pitanja razmotrena u prvom redu kroz prizmu kakvoće, ovaj je pojam detaljno raspravljen na samom početku, s osobitim naglaskom na oksidacijsku stabilnost i okusno-mirisna svojstva djevičanskih maslinovih ulja. Uz to, u ovom se kontekstu smatralo potrebnim prikazati način proizvodnje i karakteristike rafiniranih maslinovih ulja i ulja komine maslina, proizvoda koji, zbog nedovoljnog poznavanja, u javnosti bivaju predmet polemika i neutemeljenih tumačenja o njihovoj nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti. U cjelini, tekst sažima, objedinjuje i prenosi saznanja iz brojnih znanstvenih i stručnih radova, iza svakog poglavlja nalazi se njihov popis, ukupno više od 180 referenci, koje zahtjevnije čitatelje upućuju na dodatne informacije. Većina obrađenih pitanja popraćena je s ukupno 75 grafičkih prikaza podataka, dok su pojmovi i značenja sistematizirani kroz 31 tablični prikaz. Djelo je namijenjeno znanstvenicima koji se u svom istraživačkom radu bave maslinama i/ili maslinovim uljem, zatim studentima sveučilišnih i veleučilišnih poljoprivrednih i prehrambeno-tehnoloških studija. Usprkos znanstvenom pristupu, detaljan je i uređen izvor informacija za uljare i maslinare, ali i za potrošače ljubitelje djevičanskih maslinovih ulja, koji o ovom proizvodu žele znati više.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0147002

Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Olivera Koprivnjak (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Koprivnjak, Olivera
Djevičansko maslinovo ulje : od masline do stola, Poreč: MIH, 2006 (monografija)
Koprivnjak, O. (2006) Djevičansko maslinovo ulje : od masline do stola. Poreč, MIH.
@book{book, author = {Koprivnjak, O.}, year = {2006}, pages = {156}, keywords = {virgin olive oil, production, quality, authenticity}, isbn = {953-95365-2-9}, title = {Virgin olive oil : from fruit to table}, keyword = {virgin olive oil, production, quality, authenticity}, publisher = {MIH}, publisherplace = {Pore\v{c}} }