Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature i relativne vlage zraka na kemijski sastav sjemena (CROSBI ID 525502)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

B. Šimić1, L. Andrić, H. Plavšić, Ruža Popović, I. Liović, Aleksandra Sudarić, Vlatka Rozman, Irma Kalinović Utjecaj temperature i relativne vlage zraka na kemijski sastav sjemena // Zbornik sažetaka / Tajana Krička (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2006. str. 29---

Podaci o odgovornosti

B. Šimić1, L. Andrić, H. Plavšić, Ruža Popović, I. Liović, Aleksandra Sudarić, Vlatka Rozman, Irma Kalinović

hrvatski

Utjecaj temperature i relativne vlage zraka na kemijski sastav sjemena

Cilj istraživanja je utvrditi utjecaj genotipa, temperature i relativne vlage zraka na smanjenje sadržaj ulja u sjemenu kukuruza, soje i suncokreta nakon skladištenja od 4 godine.Istraživanja su provedena u vremenu od 2002-2006. godina na doradi sjemena Poljoprivrednog instituta Osijek.Hibridi kukuruza - OSSK 596, OSSK 602, Hibridi suncokreta - Fakir, Apolon i sorte soje Tisa i Kaja. Nakon procesa dorade (selektriranje sjemena) uzeti su uzorci od svakog kultivara i to ; 2x500 kg kukuruza i soje, i 2x200 kg suncokreta. Prije skladištenja uzeti su uzorci sjemena za utvrđivanje sadržaja ulja svih kultivara.Uzorci sjemena su upakovani u papirnatu dvoslojnu vreću i uskladišteni u kontrolirane uvjete dva različita skladišta. Skladište1- 75% relativna vlaga zraka i 25C temperatura zraka i Skladište2- 60% relativna vlaga zraka i 12C temperatura zraka. Nakon četiri godine uzeti su uzorci sjemena po skladišnim uvjetima i kultivarima (1 kg). U agrokemijskom laboratoriju Poljoprivrednogt instituta sadržaj ulja (%-AST) je utvrđen metodom nuklearne magnetske rezonance (NMR). Dobiveni rezultati su obrađeni analizom varijance (ANOVA, LSD i t-test).Variranje dobivenih rezultata istraživanja promjene sadržaja ulja nakon skladištenja kukuruza, soje i suncokreta varirali su ovisno o uvjetima skladištenja, vrsti sjemena i genotipu. Nakon skladištenja od četiri godine sadržaj ulja je smanjen kod kukuruza od 0, 5 do 1, 1%, soje od 1, 4 do 2, 6% i kod suncokreta od 7, 2 do 11, 3%. Smanjenje sadržaja ulja bilo je kod kukuruza 100% manje nego kod suncokreta. Prema uvjetima skladištenja smanjenje sadržaja ulja bilo je veće u S1 nego u S2 od 0, 5 do 1, 1% kod kukuruza, od 1, 4 do 2, 6 kod soje i od 7, 2 do 11, 3% kod suncokreta. Hibridi suncokreta (uljarice) su i prema uvjetima skladištenja pokazali najveće smanjenje sadržaja ulja u odnosu na kukuruz (žitarice). Smanjenje sadržaja ulja bilo je i prema genotipu. Najveće smanjenje sadržaja ulja bilo je kod hibrida suncokreta Apolon (7, 2-11, 3%) a najmanje smanjenje bilo je kod hibrida kukuruza OSSK 596 (0, 5-0, 6%). Sorte soje (bjelančevinasta kultura) imale su veće smanjenje sadržaja ulja od kukuruza (1, 4-2, 6%). Analiza varijance dobivenih rezultata istraživanja utjecaja uvjeta skladištenja na smanje sadržaja ulja kukuruza, soje i suncokreta pokazala je značajnosti na razini P<0.01 i P<0.05.

kukuruz ; soja ; suncokret ; dužina skladištenja ; temperatura ; vlaga zraka

nije evidentirano

engleski

Influence of temperature and air humidity on chemical composition of seed

nije evidentirano

maize ; soybean ; sunflower ; seed oil content ; storage longevity ; storage conditions

nije evidentirano

Podaci o prilogu

29---.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Tajana Krička

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

2. međunarodni i 19. hrvatski kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju "Zrnko 2006"

predavanje

22.11.2006-23.11.2006

Tuheljske Toplice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)