Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 284975

Usporedba trofejnih vrijednosti muflona (Ovis ammon musimon Pallas, 1811) s tri lokaliteta sredozemnog dijela Hrvatske


Krapinec, Krešimir; Grubešić, Marijan; Šegrt, Viktor; Šabić, Boris
Usporedba trofejnih vrijednosti muflona (Ovis ammon musimon Pallas, 1811) s tri lokaliteta sredozemnog dijela Hrvatske // Glasnik za šumske pokuse, Posebno izdanje 5 (2006), 405-417 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Usporedba trofejnih vrijednosti muflona (Ovis ammon musimon Pallas, 1811) s tri lokaliteta sredozemnog dijela Hrvatske
(Comparison of mouflon (Ovis ammon musimon Pallas, 1811) trophy values from three localities in the Mediterranean part of Croatia)

Autori
Krapinec, Krešimir ; Grubešić, Marijan ; Šegrt, Viktor ; Šabić, Boris

Izvornik
Glasnik za šumske pokuse (0352-3861) Posebno izdanje 5 (2006); 405-417

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Trofej; rogovi; muflon; Ovis ammon musimon; Sveti Juraj; Kalifront; Sveti Ilija-Orebić; Sredozemlje; lov
(Trophy; horns; mouflon; Ovis ammon musimon; Sveti Juraj; Kalifront; Sveti Ilija-Orebić; the Mediterranean area; hunting)

Sažetak
U radu je načinjena analiza razvoja trofeja muflona u sredozemnom području Hrvatske. Promatrana je trofejna vrijednost muflona kod populacija s lokaliteta Rab, Senj i Pelješac. Sva tri lokaliteta smještena su u sredozemnom dijelu Hrvatske u kojem i obitava veći dio populacije ove divljači. Usporedba je pokazala da mufloni iz rapske populacije imaju nešto dulje tuljce, veći raspon i veće trofejne vrijednosti. Glede opsega tuljaca na prvoj, drugoj i trećoj trećoj trećini, nije naglašena apsolutna dominacija neke od populacija, nego se krivulje sijeku što ukazuje na svojevrsnu interakciju. Populacija iz Senja imala je veće opsege tuljaca na trećoj trećini od ostale dvije populacije. Ukupna trofejna vrijednost najbrže raste na lokalitetu Sveti Juraj i dosiže vrhunac u starosti od 7 godina. Na lokalitetima Kalifront i Sveti Ilija-Orebić ona nastupa u starosti od 8 godina s time da kod potonje populacije nije bilo starijh grla tako da se ne može sa sigurnošću reći raste li ova vrijednost i dalje ili ne. Najveći udio grla u zlatnoj medalji ima lokalitet Kalifront (30 %), a daleko manje udjele visoko trofejnih grla imaju lokaliteti Sveti Juraj (19 %) i Sveti Ilija-Orebić (14 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • Forestry Abstracts
  • Agris
  • Geobase