Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Osvrt na turističku rentu i neke njezine značajke u hrvatskom gospodarstvu (CROSBI ID 759734)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Jovanović, Milovan ; Perić, Jože Osvrt na turističku rentu i neke njezine značajke u hrvatskom gospodarstvu // Zbornik Pravnog fakulteta u Rijeci. 2005.

Podaci o odgovornosti

Jovanović, Milovan ; Perić, Jože

hrvatski

Osvrt na turističku rentu i neke njezine značajke u hrvatskom gospodarstvu

Problem nastanka raspodjele i prisvajanja renti u turizmu, a posebno onih u Republici Hrvatskoj, ima svoj izuzetan značaj. Renta kao fenomen, ekonomsko-pravna kategorija prirodnih karakteristika određenih područja u turističkim destinacijama ima svoje pojavne oblike karakteristične i za rente u poljprivredi. To znači da se i u turizmu pojavljuju svi izvrni oblici renti ali modificirani u određenom odnosu karakterističnom za turizam kao složen društveno-ekonomski sustav. Rente dolaze do izražaja u okviru turističke realizacije svih vidova usluga. Republika Hrvatska, kao izrazito turistička zemlja, koja najveći dio svog deviznog priljeva ostvaruje od turizma, a u strukturi ostvarenog profita u toj djelatnosti polučuje i turističku rentu. Kako se renta naplaćuje temeljem vlasništva nad prirodnim dobrom, onda je kao takvu trebaju prisvojiti vlasnici tih dobara. To znači da ona pripada državi (tamo gdje je država vlasnik prirodnog dobra), ili jedinicama lokalne samouprave te privatnim vlasnicima. Značajno pitanje kod ostvarivanja rente u turizmu predstavlja državno (javno) ulaganje kapitala u infrastrukturne objekte, te individualno prisvajanje rente pojedinaca koji u tome nisu sudjelovali.

renta; turizam; vlasništvo; prirodni resursi

nije evidentirano

engleski

Tourist rent and its features in Croatian Economy

nije evidentirano

rent; tourism; ownership; natural resources

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik Pravnog fakulteta u Rijeci

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija