Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 283866

Kakvoća mesa crne slavonske pasmine i F1 generacije s velikim jorkširom


Uremović, Marija; Uremović, Zvonimir; Luković, Zoran; Konjačić, Miljenko; Neđeral Nakić, Sandra
Kakvoća mesa crne slavonske pasmine i F1 generacije s velikim jorkširom // Proceedings 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture
Opatija, Hrvatska, 2007. (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Kakvoća mesa crne slavonske pasmine i F1 generacije s velikim jorkširom
(The quality of meat of the Black Slavonian breed and the F1 generation with the Large White breed)

Autori
Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir ; Luković, Zoran ; Konjačić, Miljenko ; Neđeral Nakić, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture / - , 2007

Skup
Proceedings 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13-16.02.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Genotip; kakvoća mesa; pasmina; svinje
(Genotype; meat quality; breed; pigs)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj genotipa svinja na neka svojstva tkiva.U tovu na otvorenom od proljeća do jeseni praćena je crna slavonska pasmina svinja i F1 generacija s velikim jorkširom. Tov je započeo s tjelesnom masom 60, 50 i 62, 04 kg i trajao do postizanja tjelesne mase 169, 24 i 172, 10 kg. Uz ostvarene priraste u tovu 455 i 487 g dnevno (p < 0, 01) tov je trajao 239 i 226 dana (p < 0, 01). Postotak mesa u polovicama dobiven metodom dvije točke iznosio je 41, 56 i 43, 84 (p < 0, 01). Dobra sposobnost vezanja vode u oba genotipa 1, 60 % i 2, 05 % i % intramuskularne masti u uzorcima musculusa longisimusa dorsi 4, 28 i 3, 41 % (p < 0, 01) upućuje na pogodnost ovih genotipova za preradu u trajne suhomesnate proizvode. Udio zasićenih masnih kiselina (ZMK) u mišićnom tkivu iznosio je: 37, 46 i 37, 82 (p > 0, 05), mononezasićenih (MNMK) 56, 88 i 54, 30 (p < 0, 05), a polinezasićenih (PNMK) 5, 57 i 7, 81 (p < 0, 05). Udio ZMK u leđnoj slanini iznosio je 35, 01 i 43, 35 (p < 0, 01), MNMK 47, 59 i 47, 88 % (p > 0, 05) i PNMK 16, 73 i 8, 53 (p < 0, 01). Nizak sadržaj polinezasićenih masnih kiselina u mišićnom tkivu oba genotipa i u masnom tkivu F1 generacije upućuje na manju nutritivnu vrijednost s polazišta zdravlja ljudi. Iz razlika u % masnih kiselina proizlazi da genotip svinja utječe na sastav masnih kiselina u mišićnom i masnom tkivu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA