Zaštita originalnog i geografskog porijekla sireva u Hrvatskoj na primjeru Paškog sira (CROSBI ID 525171)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kalit, Samir ; Samaržija, Dubravka
hrvatski
Zaštita originalnog i geografskog porijekla sireva u Hrvatskoj na primjeru Paškog sira
Dobiveni rezultati trogodišnjeg istraživanja proizvodnih osobine paške ovce, kvalitete ovčjeg mlijeka i paškog sira na otoku Pagu, omogućili su definiranje kriterija i standarda u proizvodnji mlijeka i sira za dobivanje oznake kvalitete izvornosti na nacionalnoj i europskoj razini. Oznaku kvalitete izvornosti za autohtoni paški sir mogu ostvariti samo oni proizvođači koji ispunjavaju kriterije kvalitete ovčjeg mlijeka i sira propisanih studijom čiji rezultati su korišteni u ovom radu. Kontrola, nadzor i garancija kvalitete zaštićenog paškog sira trebala bi preuzeti Udruga proizvođača paške ovce na osnovu objektivnih i mjerljivih parametra koji bi se kontrolirali u ovlaštenom laboratoriju. Udruga bi jedina imala pravo označavati sireve. Kontrola kvalitete mlijeka i sira mora biti potvrđena s minimalno tri analize godišnje za svaki period laktacije po jedna analiza koja uključuje sve potrebne analize propisane studijom zaštite paškog sira. Svi proizvođači koji žele proizvoditi zaštićeni paški sir moraju imati odgovarajuće uvjete prerade koji su registrirani pri nadležnom ministarstvu.
Paški sir; zaštita izvornosti
nije evidentirano
engleski
Protection Designation of Origine Croatian cheese on example of Pag cheese
nije evidentirano
Pag cheese; protection of origin
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2006.
nije evidentirano
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Standardizacija kvaliteta i zaštita originalnosti i geografskog porijekla autohtonih sireva
pozvano predavanje
09.11.2006-10.11.2006
Sarajevo, Bosna i Hercegovina