Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 283714

Antimikrobni učinak eteričnog ulja eukaliptusa, Eucalyptus globulus Labill.


Pepeljnjak, Stjepan; Kalođera, Zdenka; Kosalec, Ivan
Antimikrobni učinak eteričnog ulja eukaliptusa, Eucalyptus globulus Labill. // 31. Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem, Zdravstvena ekologija u praksi / Haberle, Saša (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo i dr., 2006. str. 183-184 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Antimikrobni učinak eteričnog ulja eukaliptusa, Eucalyptus globulus Labill.
(The antimicrobial effect of essential oil of eucalyptus)

Autori
Pepeljnjak, Stjepan ; Kalođera, Zdenka ; Kosalec, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
31. Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem, Zdravstvena ekologija u praksi / Haberle, Saša - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo i dr., 2006, 183-184

Skup
Zdravstvena ekologija u praksi

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 10.-12.05.2006

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Eukaliptus; 1; 8-cineol; eukaliptol; eterično ulje; antimikrobni učinak
(Eucalyptus; 1; 8-cineol; eucalyptol; essential oil; antimicrobial effect)

Sažetak
Eterično ulje eukaliptusa se dobiva vodeno-parnom destilacijom i refrakcijom iz listova eukaliptusa (Eucalyptus spp., Myrtaceae). U farmaceutske svrhe najčešće se upotrebljava vrsta Eucalyptus globululus Labill., čije eterično ulje sadrži do 90% 1, 8-cineola (=eukaliptol). Eterično ulje eukaliptusa se koristi kao sekretolitik, sekretomotorik, ekspektorans, lokalni hiperemik spazmolitik i antiseptik (fenolni koeficijent 2.2), a i dio je rpripravaka u azličitim farmaceutskim oblicima namijenjenih za pomoć pri virusnim i bakterijskim upalama dišnog sustava (1). Eukaliptol je sastavnica tipa monoterpenskog alkohola, i uz navedene biološke učinke utvrđeno je i protu-upalno djelovanje kočenjem tvorbe proupalnih citokina te analgetski učinak (2). U ovom radu smo ispitali antmikrobni učinak eteričnog ulje eukaliptusa na 24 mikroorganizma primjenom difuzijskog i dilucijskog testa. Eterično ulje eukaliptusa djelovalo je antimikrobno na svih 16 ispitivanih bakterijskih vrsta sa zonama inhibicije rasta između 8 i 30 mm, te na sedam Candida vrsta sa zonama inhibicije između 11 i 65 mm. Od tri ispitivane dermatofitne vrste, samo je Microsporum gypseum osjetljiv na fungicidni učinak et. ulja eukaliptusa sa zonom inhibicije rasta od 48 mm. Metodom dilucije u tekućoj hranjiovj podlozi utvrđene su minimalne inhibitorne (MIK) i mikrobicidne koncentracije (MMcK) et. ulja eukaliptusa. Sporulirajuće gram-pozitivne bakterijske vrste iz roda Bacillus su najotpornije na baketricidni učinak et. ulja s MIK vrijednostima između 12.5 i 14 vol% (MMcK između 14 i 15 vol%). Vrste Streptococcus sp., Staphylococcus aureus, Corynebacterium sp. i Micrococcus luteus su izrazito osjetljive s MIK vrijednostima između 0.15 i 1.7 vol% (MMcK između 0.195 i 2 vol%). Za gram-negativne bakterijske vrste iz porodice Enterobacteriaceae utvrđen je MIK između 0.2 i 2.5 vol% (MMcK između 0.39 i 3.12 vol%). Vrsta Pseudomomonas aeruginosa osjetljiva je na et. ulje eukaliptusa s MIK vrijednošću 1 vol% i MMcK 1.56 vol%. Candida vrste pokazuju ujednačenu osjetljivost s MIK vrijednostima između ispod 2 vol% te MMcK ispod 3.12 vol%. Dermatofitna vrsta M. gypseum osjetljiva je na fungicidni učinak et. ulja eukapitusa s niskom vrijednošću MIK-a od 0.195 vol% i MMcK 0.3 vol%. Na osnovi provedenih ispitivanja antimikrobnog učinka može se zaključiti da et. ulje eukaliptusa pokazuje izrazito snažan spektar mikrobicidnog učinka na ispitivane gram-pozitivne (s izuzetkom Bacillus spp.) i gram-negativne bakterijske vrste te Candida vrste. Minimalne inhibitorne koncentracije su utvrđene ispod 2.5 vol%, a minimalne mikrobicidne koncentracije ispod 3.12 vol% et. ulja eukaliptusa. Antimikrobni učinak et. ulja eukaliptusa, dokazan u ovom radu na širok spektar mikrobnih vrsta potpomaže pozitivnim biološkim učincima et. ulja, poglavito na dišni sustav.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FarmacijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0006531
0006641

Ustanove
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb