Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Staphylococcus aureus u siru (CROSBI ID 525108)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Samaržija, Dubravka Staphylococcus aureus u siru // Zbornik sažetaka 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim savjetovanjem / Ljubica Tratnik (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2006. str. 25-26-x

Podaci o odgovornosti

Samaržija, Dubravka

hrvatski

Staphylococcus aureus u siru

Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Listaria monocytogene i Escherichia coli 0157:H7 najčešće su izolirani patogeni mikroorganizmi iz sira. Između tih mikroorganizama, S. aureus, kao najučestaliji uzročnik subkliničkog i kliničkog mastitisa muznih krava, ovaca i koza, vrlo često kontaminira sirovo mlijeko. Veliki broj sojeva S. aureus, ima sposobnost stvaranja ekstracelularnih termostabilnih enterotoksina rezistentnih na većinu proteolitičkih enzima i niski pH želuca čovjeka. Takva svojstva omogućavaju im nesmetani prolaz kroz probavni trakt bez gubitka aktiviteta, što može izazvati bolest/trovanje ljudi. S. aureus može kontaminirati sir direktno preko mlijeka i/ili tijekom cijelog proizvodnog procesa budući pripada skupini ubikvitarnih bakterija. Sposobnost preživljavanja S. aureus u različitim vrstama sira, neovisno o izvoru kontaminacije, potvrđena je u literaturi. Usprkos tim činjenicama, još uvijek se ne zna kolika je stvarna učestalost pojave bolesti/trovanja ljudi. Za relevantno tumačenje pojave bolesti/trovanja ljudi, radi prisutnosti S.aureus i /ili njegovih enterotoksina u siru, nedostaju pouzdani podaci. Općenito, svi slučajevi bolesti/trovanja nisu zabilježeni, a često se puta ne navodi vrsta mliječnog proizvoda kada se bolest/trovanje ljudi utvrdi. Također, izvori informacija i sustavi kontrole svake pojedine zemlje se razlikuju. U ovom preglednom radu prikazani su mikrobiološki rizici za čovjeka koji mogu nastati radi prisutnosti S. aureus i/ili njegovih enterotoksina u siru. Također, prikazani su vlastiti neobjavljeni rezultati istraživanja prisutnosti S. aureus u tvrdim ovčjim sirevima proizvedenim iz sirovog mlijeka. U radu nisu raspravljani slučajevi pojave bolesti/trovanja ljudi.

sir; S.aureus; enterotoksini

nije evidentirano

engleski

Staphylococcus aureus in cheese

nije evidentirano

cheese; S. aureus; enterotoxins

nije evidentirano

Podaci o prilogu

25-26-x.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim savjetovanjem

Ljubica Tratnik

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

37. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim savjetovanjem

ostalo

26.11.2006-29.11.2006

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)