Primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira (CROSBI ID 346266)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gligora, Šime
Antunac, Neven
hrvatski
Primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira
Sustav analize opasnosti i kontrole kritičnih točaka (HACCP) je u RH od 31. srpnja 2006. g zakonski obvezan u svim subjektima koji posluju s hranom. S time u skladu, proizvođači mliječnih proizvoda pa tako i registrirani proizvođači Paškoga sira moraju u svoje pogone implementirati HACCP sustav.Cilj rada bio je prikazati uvođenje i primjenu HACCP sustava u pogonu "Sirena-mala sirana" u Kolanu na otoku Pagu. Obrađena je zakonska regulativa u Hrvatskoj i EU, vezana uz implementaciju sustava HACCP. Opisan je postupak certifikacije te preduvjetni programi koji su temelj uspješne implementacije HACCP sustava. Prikazana je primjena HACCP sustava u proizvodnji Paškog sira kroz dokumentaciju samog sustava. Prikazan je dijagram toka proizvodnje Paškog sira te je opisana analiza opasnosti i određivanje kontrolnih kritičnih točaka kroz definirane proizvodne procese. Opisana je kontrola, nadzor i korektivne mjere za procese proizvodnje, te HACCP plan. Navedeni su svi zapisi i dokumentacija potrebni u implementaciji sustava. Uvođenjem HACCP sustava u pogon Sirene poboljšana je opća higijena objekta, opreme i osoblja a rizici od kontaminacije proizvoda svedeni su na minimum. Učinkovitom provedbom kontrolnih mjera i evidencije u zapisima, poboljšana je i kvaliteta proizvedenog Paškog sira.
HACCP; Paški sir
nije evidentirano
engleski
Implementation of HACCP system in production of Pag cheese
nije evidentirano
HACCP; Pag cheese
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
05.10.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb