Anaerobna fermentacija otpadne vode podrijetlom iz destilerije "Badel" Benkovac (CROSBI ID 346240)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ivić, Sanja
Glancer-Šoljan, Margareta
hrvatski
Anaerobna fermentacija otpadne vode podrijetlom iz destilerije "Badel" Benkovac
U ovom radu istražena je anaerobna fermentacija otpadne vode podrijetlom iz destilerije "Badel" Benkovac. Kao mikrobno cjepivo uporabljen je anaerobni mulj podrijetlom iz anaerobnog reaktora ANAMET - procesa sustava obradbe otpadne vode šećerane Virovitica. Odabrani su okolišni čimbenici anaerobne fermentacije: temperatura 37oC, koncentracija biomase anerobnog mulja 2, 5 gs.tv./L, pH-vrijednost 7, 4-7, 6, a vrijeme odvijanja fermentacije ovisilo je o početnoj KPK-vrijednosti otpadne vode. Anaerobna fermentacija motrena je određivanjem pH-vrijednosti i KPK-vrijednosti, koncentracije hlapljivih kiselina i volumenom oslobođenog plina. Otpadnoj vodi "umjetno" je povećana koncentracija organskih sastojaka izraženih kao KPK-vrijednost, dodatkom fermentiranog mošta do maksimalne vrijednosti 15 000 mgO2/L. Takva otpadna voda je pri odabranim čimbenicima okoliša anaerobno razgrađena kroz 3 dana uz postignuto 96%-tno uklanjanje KPK-vrijednosti pri čemu je iz 2 800 mg KPK proizvedeno 1 000 mL plina.
anaerobna fermentacija; anaerobni fermentor; anaerobni mikroorganizmi; metanogeneza; otpadne vode destilerija
nije evidentirano
engleski
Anaerobic Fermentation of Distillery Wastewater from "Badel" Benkovac
nije evidentirano
anaerobic fermentation; anaerobic fermentor; anaerobic microorganisms; methanogenesis; distillery wastewater
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
01.04.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb