Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 282473

Agripinin portret u odnosu prema rimskim ženskim portretima s pulskog i nezakcijskog agera


Jurkić Girardi, Vesna koautor: Kristina Džin
Agripinin portret u odnosu prema rimskim ženskim portretima s pulskog i nezakcijskog agera // Vjesnik za arheologiju i povijest dalmatinsku, 99 (2006), 113-121 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 282473 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Agripinin portret u odnosu prema rimskim ženskim portretima s pulskog i nezakcijskog agera
(Agrippins Portrait in Connection with Roman Female Portraits from Ager Polensis and Ager Nesactiensis)

Autori
Jurkić Girardi, Vesna koautor: Kristina Džin

Izvornik
Vjesnik za arheologiju i povijest dalmatinsku (1845-7789) 99 (2006); 113-121

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Klaudije; Neron; zapisi; Agripina Mlađa; portret; nadgrobni spomenik
(Claudius; Nero; inscriptions; Agrippina Minor; portrait; funeral monuments)

Sažetak
Za vrijeme zaštitnog arheološkog istraživanja (1987.-1988.) na forumu u Puli (Colonia Pola) otkrivena je mramorna ženska glava za koju se pretpostavlja da je portret Agripine Mlađe, žene cara Klaudija i majke cara Nerona. Skulptura je originalno vjerojatno bila postavljena na zidanoj bazi u sjeveroistočnom zidu luksuzne prostorije popločene mramorom i ukrašene štukaturama na zidu kojega je baza bila ukašena mramorom i štukom. Tri natpisa spominju cara Klaudija i Nerona, koje su otkrivene u blizini tzv. Agripinine kuće. Prvi napis datira se u razdoblje od 37. do 41. g. i odnosi se na Klaudija kao konzula sufektas (consul suffectus) ; drugi natpis se datira u 45. g., kad je već na vlasti, a treći je posvećen caru Neronu kao adoptivnom sinu Klaudija, koji je već bio oženjen za Agripinu Mlađu. Budući su Agripina Mlađa kao i njena majka Agripina Starija imale velik utjecaj na vlast, a posebno Mlađa na Klaudijevo političko djelovanje, njeni portreti inspirirali su često modu i ponašanje žena toga razdoblja, pa tako i umjetničku obradu njihovih likova na nadgrobnim spomenicima u Istri. Na pulskom i nezakcijskom ageru nalazimo nekoliko ženskih likova počešljanih u stilu frizura tzv. “ dviju Agripina” , posebno Agripine Mlađe. To su nadgrobne stele Obelije Maksime, djevojke s perlama iz Galižane, mlađe žene s fragmentarne četvrtaste edikule iz Pule, obitelji Rufelija Rufa iz Malih Vareški kraj Nezakcija te portreta bračnog para u okruglim medaljonima iz Val Sudige kod Galežane i lika žene u lovorovom vijencu sa zabata iz Nezakcija. Svi ovi portreti nose na sebi biljeg mode i izraza sredine prvog stoljeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest, ArheologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0140015

Ustanove:
Filozofski fakultet, Pula


Citiraj ovu publikaciju:

Jurkić Girardi, Vesna koautor: Kristina Džin
Agripinin portret u odnosu prema rimskim ženskim portretima s pulskog i nezakcijskog agera // Vjesnik za arheologiju i povijest dalmatinsku, 99 (2006), 113-121 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Jurkić Girardi, V. (2006) Agripinin portret u odnosu prema rimskim ženskim portretima s pulskog i nezakcijskog agera. Vjesnik za arheologiju i povijest dalmatinsku, 99, 113-121.
@article{article, author = {Jurki\'{c} Girardi, V.}, year = {2006}, pages = {113-121}, keywords = {Klaudije, Neron, zapisi, Agripina Mla\dja, portret, nadgrobni spomenik}, journal = {Vjesnik za arheologiju i povijest dalmatinsku}, volume = {99}, issn = {1845-7789}, title = {Agripinin portret u odnosu prema rimskim \v{z}enskim portretima s pulskog i nezakcijskog agera}, keyword = {Klaudije, Neron, zapisi, Agripina Mla\dja, portret, nadgrobni spomenik} }
@article{article, author = {Jurki\'{c} Girardi, V.}, year = {2006}, pages = {113-121}, keywords = {Claudius, Nero, inscriptions, Agrippina Minor, portrait, funeral monuments}, journal = {Vjesnik za arheologiju i povijest dalmatinsku}, volume = {99}, issn = {1845-7789}, title = {Agrippins Portrait in Connection with Roman Female Portraits from Ager Polensis and Ager Nesactiensis}, keyword = {Claudius, Nero, inscriptions, Agrippina Minor, portrait, funeral monuments} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font