Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ladanjsko imanje obitelji Meneghello na Palmižani (CROSBI ID 759654)

Druge vrste radova | ostalo

Kapović, Nikolina Ladanjsko imanje obitelji Meneghello na Palmižani // Kultura ladanja- zbornik radova sa znanstvenih skupova. 2006.

Podaci o odgovornosti

Kapović, Nikolina

hrvatski

Ladanjsko imanje obitelji Meneghello na Palmižani

Devetnesto stoljeće pamtit će Hvar po obitelj Meneghello i njihovoj tvornici eteričnih ulja, prvoj na Balkanu iz čijeg laboratorija izlazi kapi čuvenog ružmarinovog eliksira nazvanog "Quintessenza". Njihovi ladnjski prostori koje posjeduju od sredine devetnaestog stoljeća smješteni u ljupkoj Palmižanskoj uvali na Paklinskom otočju ili u narodu zvanom Škoji, kultiviraju se i posjećuju već puno stoljeće. Turizam je ovdje zarana krenuo zahvaljujući Eugenu Meneghellu koji počinje pošumljavati goli Škoj, a 1906.g. turistima otvara vrata svog ljetnikovca iz 1820.g. dajući mu naziv "Palmižanski dvorac". Biljke na njegov otok stižu iz raznih egzotičnih krajeva, a Palmižana pomalo poprima obrise njegovanog arboretuma. Turisti uživaju u dugim šetnjama, lovu, ribolovu, kupanju, večernjim plesovima, zdravoj i ukusnoj hrani, sve do drugog svjetskog rata kada se otok nacionalizira. Biljke i imovina Meneghellovih počinju se namjerno uništavat. Unatoč svemu Eugenov sin Toto zajedno s majkom uz veliki trud i odricanje 1945.g. pokreće posao svog oca nudeći gostima provjerenu recepturu za turistički uspjeh. Iako im je vraćen samo manji dio vlasništva Toto se brine o cijelom "bivšem" imanju posebno vodeći računa o njegovanju šume i perivoja egzota u čemu mu pomaže supruga Dagmar i njihovo troje djece. S gospođom Dagmar na otok stiže i umjetnost. Učestale slikarske radionice prenose na platno Palmižanu na svoj osebujan način, a kao plod umjetničkog nadahnuća 1980.g. se otvara galerija "Škorpion". Uz ovu zbirku na Škoju se čuva i vrijedna Totova hidroarheološka kolekcija anfora i ostalih predmeta izronjenih oko Paklinskog otočja. Turizam je ovdje stidljivo zakucao pred stotinjak godina. Duga obiteljska tradicija nastavlja se i dalje vođena istom mišlju da je divlju i često okrutnu prirodu lako ukrotit ako cilj nije samo uzimanje već i vraćanje duga prirodi. Meneghellovi su u tome očito uspjeli.

obitelj Meneghello; Quintessenza-ružmarinov eliksir; Palmižansko imanje; egzotični perivoj; turizam

nije evidentirano

engleski

The Villa Complex of the Meneghello Family at Palmižana

nije evidentirano

Meneghello familly; Quintessenza-rosmary elixir; Palmižana country estate; egzotic park; tourism

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Kultura ladanja- zbornik radova sa znanstvenih skupova

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Povijest umjetnosti